Гитанас Науседа нови председник Литваније

Угледни економиста Гитанас Науседа победио је у другом кругу председничких избора у Литванији након што је његов противкандидат, бивша министарка финансија Ингрида Симоните, признала пораз.

Литванска централна изборна комисија саопштила је након што је пребројала гласове у 1.521 од укупно 1.972 гласачка места да је 55-годишњи Науседа освојио 70 одсто гласова.

"Захвалан сам народу који је данас гласао и могу да обећам да ће политика сада бити другачија у Литванији. Свако заслужује бољи живот у нашој лепој земљи", рекао је Науседа, обраћајући се веселом скупу присталица, пренео је АП.

Бивша министарка финансија Симоните је честитала Науседи.

"Ово је воља нашег народа и ја је поштујем. Већ сам позвала господина Науседу и честитала му на победи, пожелевши му да буде добар председник за све грађане Литваније", рекла је Симоните новинарима.

Бившој председници, познатој и као балтичка "гвоздена дама", Далији Грибаускајте, истекао је други петогодишњи мандат и није се кандидовала због уставних ограничења.

Председник Литваније има надлежност да поставља судије, државног тужиоца и директора централне банке. Има могућност да искористи вето на законе и обликује спољну и безбедносну политику уз сарадњу са парламентом.

број коментара 0 Пошаљи коментар