Иран и Ирак против Вашингтона

Иранци ће се бранити против било какве војне или економске агресије, изјавио је министар спољних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф и позвао европске државе да учине више за очување нуклеарног споразума који су потписале са Техераном.

Говорећи на конференцији за новинаре у Багдаду са својим колегом из Ирака Мохамедом Али Алхакимом, Зариф је саопштио да његова земља жели да изгради уравнотежене односе са својим суседима у Арапском заливу и да је предложено потписивање споразума о ненападању.

"Ми ћемо се бранити од било каквих ратних напора против Ирана, да ли је то економски рат или војни, ми ћемо суочити се са тим напорима свом снагом ", рекао је Зариф.

Алхаким је рекао да се "Ирак слаже са Ираном и вољан је да делује као посредник између свог суседа и Сједињених Држава".

Осврнуо се и на америчке санкције Ирану и додао да Багдад не верује да је "економска блокада" плодотворна.

"Ми говоримо врло јасно и искрено да се противимо једностраним радњама које предузимају Сједињене Државе. Ми стојимо уз Исламску Републику Иран", изјавио је Алхаким.

Напетост између Ирана и Сједињених Држава је порасла због напада на нафтне танкере у заливском региону. Вашингтон је за тај напад окривио Иран, а познато је да су САД покровитељ техеранског регионалног ривала Саудијске Арабије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво