Снажан земљотрес на северу Перуа, спасиоци на терену

Земљотрес јачине осам јединица по Рихтеровој скали погодио је север Перуа, саопштио је Геолошки топографски институт САД. Једна особа страдала.

У саопштењу се додаје да се земљотрес догодио око 180 километара источно од града Мојобамба и на дубини од око 105 километара. 

Перуански председник Мартин Вискара напустио је одма Лиму да погледа штету након јаког земљотреса у погођеној области.

"Ово је земљотрес велике разорне моћи, највећи у 12 године", рекао је Вискара новинарима.

Најмање једна особа страдала у региону Kајамарка када је стена погодила његов дом, рекли су хитни званичници. Национални центар за хитне случајеве у Перуу навео је да има најмање 11 повређених а више од 50 кућа је уништено, пренео је Ројтерс.

Поједине школе, цркве и болнице су такође оштећене. Постоје и извештаји о прекиду електричне енергије у појединим градовима.

Потрес се осетио и у Еквадору, Колумбији и Бразилу.  

У суседном Еквадору, земљотрес је био најјачи у близини Иантзаза, у удаљеној и слабо насељеној области Амазони, изазивајући тренутне прекиде струје.

Еквадорски званичници пријавили су најмање седам повређених, као и клизишта и мања оштећења у домовима. Нафтна и рударска инфраструктура нормално су функционисала.

У току је велика спасилачка операција у којој спасиоци прeтражују рушевине у потрази за несталима. 

Перу се налази на трусном подручју у којем врло јаки потреси нису неуобичајени, па су и грађевински прописи прилагођени таквим условима.

Године 1970. је потрес јачине 7,9 степени узроковао смртоносно клизиште, а погинуло је око 70.000 људи.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво