Европски избори, дан одлуке

У већини чланица Европске уније одржавају се избори за Европски парламент, а вечерас ће бити објављени и први резултати. За будућност Старог континента гласају бирачи из 21 земље Уније. Предвиђа се изборни успех националиста и ултрадесничарских група које ће сa већим бројем посланика покушати да врате овлашћења са Европске уније на националне владе. Мађарски премијер Виктор Орбан позвао је Мађаре да гласају "како би се зауставиле миграције не само у Мађарској него у целој Европи."

Председник Европске комисије и некадашњи премијер Луксембурга Жан Клод Јункер, који је данас гласао, указао је на значај европских избора. "Сваки глас се рачуна", поручио је Јункер на Твитеру.

Maђарски премијер Виктор Орбан је након гласања у Будимпешти навео да се нада да ће на европским изборима антимигрантске снаге ојачати у целој Европи, а да ће политички лидери који се противе миграцијама имати много већу улогу у наредних пет година.

"Мађарска је против миграција. Надам се промени у европској јавној арени у корист партија које желе да зауставе миграције. Многи политичари на западу покушавају да убеде људе да је то немогуће, али ја мислим да то није истина", истакао је Орбан.

У Мађарској је на биралишта до 18.30 изашло 41,7 процената бирача, што је за 14 одсто више него на претходном гласању за посланике Европског парламента. На изборима је до 18.30 учествовало 3.285.000 бирача.

Истраживања показују да ће у новом сазиву најбројније бити водеће снаге десног и левог центра, али да се очекује јачање популистичких и странака крајње деснице.

Пропорционално броју становника бира се 751 посланик: најмање их је из Малте и Луксембурга – шест, а највише из Немачке – 96.

"Компликовано је гласачима, али и нама да организујемо све на бирачком месту. Мислим да ће и бројање гласова трајати до касно у ноћ, јер имамо 34 гласачка листића", наводи Лудвик Друхард, супервизор на гласачком месту.

Предвиђа се да ће Европска народна партија остати најбројнија, мада би, баш као и социјалдемократе, могла да изгуби до 40 места у ЕП.

Вртоглави успех, бар према анкетама, доживеће Европски савез народа и нација – десна евроскептична коалиција основана на иницијативу лидера италијанске Лиге, Матеа Салвинија, а у којој су и Национални фронт Марин ле Пен и Алтернатива за Немачку.

Кандидати за председника Европске комисије позвали су Европљане да изађу на биралишта, како се не би поновила ситуација из 2014. када је апстинирало више од половине гласача.

Ни Брегзит није променио број посланика који се бирају, Британци су у четвртак били први који су изашли на гласачка места. Као и 2014. године, и сада се бира 751 посланик из 28 држава чланица.

Резултати који ће одредити састав деветог сазива Европског парламента биће познати вечерас.

Нови сазив Европског парламента окупиће се већ 2. јула.

Први задатак биће да изабере новог председника Европске комисије, а касније и наследнике Федерике Могерини и Јоханеса Хана на позицијама које се баве проширењем и Балканом.

Фаворит за наследника Жан Клод Јункера је Манфред Вебер, лидер Европске народне партије. 

Готово 100.000 грађана Србије са српско-мађарским и српско-хрватским двојним држављанством има право да учествује на изборима за Европски парламент. Гласа се у Београду и Суботици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво