Трамп у Јапану, трговински спор у фокусу

Амерички председник Доналд Трамп стигао је у званичну посету Јапану. Он је први страни лидер који се састаје са новим јапанским царем Нарухитом, а од посете се очекује јачање пре свега економских односа Вашингтона и Токија.

Доналд Трамп је, у оквиру економске политике у циљу заштите америчке индустрије, већ повећао царине на јапански алумијиум и челик, а најавио је и могуће драстичне царине на увоз јапанских аутомобила и аутоделова.

Зато је премијер Јапана Шинзо Абе позвао Трампа у посету и припремио му богат програм како би Јапан представио као најповољнију од земаља са којима Вашингтон тренутно има трговински спор.

"Сједињене Државе и Јапан усклађују трговинске споразуме који ће бити корисни за обе стране. Јапан је годинама имао предност, али то је у реду. Можда нас зато толико волите. Знам и да купујете много војне опреме од нас, јер правимо најбоље авионе, ракете, све најбоље. Хвала вам на томе", рекао је Трамп.

Врхунац посете биће у понедељак, када је планиран састанак с царем Нарухитом. Други светски лидери мораће да сачекају јесен, како би се састали са новим јапанским царем.

Амерички председник би требало да одигра и партију голфа са премијером Шинзом Абеом, али је тај догађај доведен у питање након што је град Чибу, у којем је планирана манифестација, данас погодио снажан земљотрес.

број коментара 0 Пошаљи коментар