Трамп у Јапану, трговински спор у фокусу

Амерички председник Доналд Трамп стигао је у званичну посету Јапану. Он је први страни лидер који се састаје са новим јапанским царем Нарухитом, а од посете се очекује јачање пре свега економских односа Вашингтона и Токија.

Доналд Трамп је, у оквиру економске политике у циљу заштите америчке индустрије, већ повећао царине на јапански алумијиум и челик, а најавио је и могуће драстичне царине на увоз јапанских аутомобила и аутоделова.

Зато је премијер Јапана Шинзо Абе позвао Трампа у посету и припремио му богат програм како би Јапан представио као најповољнију од земаља са којима Вашингтон тренутно има трговински спор.

"Сједињене Државе и Јапан усклађују трговинске споразуме који ће бити корисни за обе стране. Јапан је годинама имао предност, али то је у реду. Можда нас зато толико волите. Знам и да купујете много војне опреме од нас, јер правимо најбоље авионе, ракете, све најбоље. Хвала вам на томе", рекао је Трамп.

Врхунац посете биће у понедељак, када је планиран састанак с царем Нарухитом. Други светски лидери мораће да сачекају јесен, како би се састали са новим јапанским царем.

Амерички председник би требало да одигра и партију голфа са премијером Шинзом Абеом, али је тај догађај доведен у питање након што је град Чибу, у којем је планирана манифестација, данас погодио снажан земљотрес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи