Удар младих јутјубера на немачке политичаре

У самој завршници предизборне кампање за посланике Европског парламента немачку политичку сцену је уздрмао апсолутно неочекивани земљотрес. Група од деведесетак најутицајнијих немачких звезда на друштвеној мрежи "Јутјуб" објавила је заједнички видео-снимак у којем позивају грађане да не гласају за странке владајуће коалиције – демохришћански блок (ЦДУ-ЦСУ) и социјалдемократе (СПД), али ни за опозициону десничарску Алтернативу за Немачку (АфД).

У троминутном видео-снимку јутјубери веома различитих интересовања и усмерења, који имају укупно десет милиона пратилаца на овој друштвеној мрежи, критикују владајуће странке, али и десничарске популисте, пре свега због тога како третирају питање климатских промена и заштите животне средине.

„Нажалост, неповратно уништење наше планете није неки апстрактни сценарио већ очекивани резултат актуелне политике“, истичу они, додајући да су последице и изумирање бројних животињских врста, све више болести, економска штета која се броји у милијардама, као и егзодус стотине милиона избеглица. „Ово није нешто што ми тврдимо, већ око тога постоји невероватно велики консензус међу научницима“.

Овај њихов апел је заправо врхунац младачког удара на немачке политичаре, који је почео пре недељу дана када је видео под називом „Демолирање ЦДУ“ објавио двадесетшестогодишњи јутјубер, познат под псеудонимом Ризо.

Овај информатичар и музичар у снимку који траје безмало сат времена, тачку по тачку анализира програм и некадашња обећања ЦДУ и канцеларке Ангеле Меркел, наводећи сликовито где су изневерена обећања и где политичари ове странке говоре једно а раде друго.

Обучен у јарконаранџасту дуксерицу и са косом офарбаном у флуоросцентно плаво, Ризо говором тинејџера сецира политику ЦДУ, али и СПД у питањима образовања, економије, заштите климе, спољне али и целокупне унутрашње политике.

Оно што је међу српским корисницима јутјубер Бака Прасе, то је међу немачком омладином Ризо тако да за само седам дана овај његов подужи видео-снимак има више од 9,5 милиона прегледа и тај број и даље расте. Управо чињеница да се у својим објавама никад није бавио политиком већ више забавним коментарисањем различитих тема, многе је заинтересовало да погледају овај поприлично дуг снимак.

Али, и Ризо се побринуо да снимак не буде досадан. Осим оцене да је време „да се униште водеће политичке странке“, он је оптужио владајућу коалицију да спроводе неодржив облик политике који „уништава наше животе и нашу будућност“, нарочито истичући да воде политику која је против младих.

Уз по коју псовку и веома сликовито објашњавање, Ризо је оптужио такозвану велику коалицију демохришћана и социјалдемократа да су створили још дубљу поделу између супербогатих и већине Немаца, додајући да „45 најбогатијих породица у Немачкој поседује колико и најсиромашнијих 50 одсто“.

„Увек кажете да би требало да се млади баве политиком, а у том случају морате да се помирите с тим кад они мисле да је ваша политика с*ање“, рекао је Ризо у директном обраћању владајућим политичарима.

Иако је истакао да сматра да је европска политика „је*ено досадна“, он је немачким грађанима поручио да изађу на европске изборе. Према његовим речима, опозициони Зелени и Левица можда заслужују подршку, али „и они морају још пуно тога да прођу“, при чему би, како каже, гласање за АфД „само свет учинило горим“.

Ова његова детаљна анализа политичке ситуација изречена језиком једног обичног младића а не озбиљним и компликованим изразима, које често користе немачки политичари у обраћању јавности, брзо је постала хит на интернету.

Међутим, ЦДУ се нашао у проблему пред милионском публиком на интернету, не само због Ризове објаве, већ можда још више због начина на који је ова странка настојала да „испегла“ ову лошу популарност.

Најпре су прва два, три дана настојали да игноришу све са безмало подсмешљивим ставом у стилу „ма ко слуша шта прича клинац“. Када је Ризов снимак догурао до милион прегледа из ЦДУ су стигле оптужбе да јутјубер шири лажне вести. Али, када је за само пет дана више од четири милиона људи видело снимак, из ЦДУ је стигла другачија реакција.

На Твитеру се јутјуберу обраtио доскорашњи шеф омладине ЦДУ а сада генерални секретар странке Паул Цимијак. Он је уз неколико уобичајених политичких флоскула признао: „Не радимо све како треба. Критике које си изнео су оправдане“.

„Хајде да причамо о твојој критици ЦДУ, али молим те саслушај и шта ми имамо да кажемо“, саопштио је Цимијак, док је његова партијска шефица Анегрет Крамп Каренбауер цинично прокоментарисала да се питала „како је могуће да нисмо заправо одговорни и за седам египатских пошасти“.

И док је двадесетшестогодишњи Филип Амтор, најмлађи посланик ЦДУ у Бундестагу, снимио видео-одговор Ризу, партијска централа је сматрала да је боље одговорити на другачији начин, који их је одвео у још једну бламажу. На свом Јутјуб каналу напрасно су почели да објављују исечке из тридесетак телевизијских емисија у којима су њихови функционери говорили о спорним темама које је навео Ризо.

Међутим, одмах је уследио својеврсни контраудар из редова сатиричне партије под називом „Партија“, чији функционер је на Твитеру упитао надлежне из два канала немачког јавног медијског сервиса АРД и ЗДФ да ли су дозволили да „самопроглашена странка која штити ауторска права објављује пиратске копије“ исечака из њихових емисија.

Из АРД-а су потврдили да „не постоји такав договор“ те да ће цео случај испитати. Убрзо су са Јутјуб канала ЦДУ-а скинути тек постављени снимци, а странка је у јавности обрукана, нарочито што је управо из њених редова проистекао недавно усвојени и за неке контроверзни пропис о ауторским правима унутар ЕУ.

Из редова СПД-а реакције су биле знатно умереније и три водећа млада политичара ове партије снимила су видео у којем такође позивају јутјубера да изабере где и када жели да расправљају о свим темама, истичући притом да се они разликују од ЦДУ, нарочито поводом заштите климе.

Уследио је заједнички снимак најутицајнијих јутјубера, а многи у Немачкој са нестрпљењем ишчекују да виде да ли ће ово „демолирање“ водећих политичких странака на Јутјубу имати утицај и на њихов резултат на изборима.

У сваком случају, ово је за немачке политичаре био својеврсни тест суочавања са реалношћу и ставовима младих, али и доказ да актуелне политичке елите не умеју да комуницирају са младима. Штавише, доказ да не умеју да одговоре на критике младих, а да притом користе језик обичног човека а не уобичајене политичке фразе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво