Нови јужноафрички председник – љубитељ вина и брзих аутомобила

Сирил Рамафоса из Афричког националног конгреса, који је био један од главних сарадника Нелсона Манделе, положио је заклетву као председник Јужноафричке Републике, чиме је започео његов петогодишњи мандат.

Рамафоса је заклетву положио на стадиону у Преторији, у присуству 30.000 људи, пошто је његова партија Афрички национални конгрес победила на изборима раније овог месеца, са освојених 57,5 одсто гласова.

То је, међутим, наслабији резултат на изборима АНК-а, странке првог демократски изабраног председника и прве тамнопуте особе на тој функцији Нелсона Манделе, од како је та партија преузела власт после укидања система апартхејда 1994. године, преноси АП.

Рамафоса је преузео дужност прошле године, пошто је бивши председник Џејкоб Зума подлегао притисцима и поднео оставку због корупцијског скандала, који је нашкодио поверењу јавности у АНК.

Нови председник извинио се Јужноафриканцима и обећао да ће наставити борбу против корупције у влади, која је нанела штету економији те земље.

Главни Манделин преговарач

Јужноафрички политичар био је главни преговарач Нелсона Манделе у разговорима који су довели до окончања апартхејда 1994.

Био је позван и као један од два међународна инспектора оружја у Северној Ирској, играјући кључну улогу у одлагању тајних складишта оружја ИРА.

Рамфоса, један од најбогатијих политичара у земљи, по занимању је адвокат, а иначе је обожавалац винских берби, брзих аутмобила, риболова пастрмки и узгоја дивљачи.

На незадовољство многих Јужноафриканаца, који су га сматрали најверодостојнијим политичарем постменделске генерације, касније се повукао из политике како би постао бизнисмен.

број коментара 0 Пошаљи коментар