Нуклеарно оружје и односи моћи

Нуклеарно наоружање постаје ургентан проблем у свету, посебно због појачаног стратешког надметања између Америке и Кине, нових типова рата и нове технологије. Како се развијало нуклерано наоружање као фактор моћи држава у свету?

Иако је совјетски лидер Стаљин говорио да су "атомске бомбе створене да уплаше оне који имају слабе нерве", свет и данас страхује од локалне или тоталне употребе овог оружја.

Највише га имају Сједињене Америчке Државе и Русија. Рад на атомској бомби започели су научници у нацистичкој Немачкој 1939. али из страха од његове разорне моћи, и за свој живот, обрели су се у Сједињеним Државама.

Нуклеарно оружје употребљено је два пута у историји. Бомбе су бачене на Хирошиму и Нагасаки, како би се Јапан присилио на капитулацију у Другом светском рату, али и да би заплашило Совјетски Савез, с обзиром на то да су већ тада односи две земље били напети.

Атомска бомба сувише је опасна да би била препуштена свету у коме нема закона, сматрао је амерички председник Труман.

Зато Сједињене Државе, Канада и Велика Британија не откривају тајну производње. Одговор Совјетског Савеза уследио је 1949. када су и тамо успешно обавили пробу атомске бомбе.

Почела је трка у наоружању у којој су две велике силе произвеле десетине хиљада атомских бомби и упериле их једна ка другој. Ступио је на снагу pax atomica, по коме је нуклеарно оружје чувало мир.

Две земље су 1962. биле на ивици нуклеарног рата због совјетске намере да своје нуклеарне ракете стационира на Куби, тик пред Америком. Нуклеарне силе постале су Француска, Кина, Индија, Јужноафричка Република, Израел и Пакистан.

Споразуми о нуклеарном оружју 

Године 1968. потписан је Споразум о неширењу нуклеарног наоружања и нуклеарне технологије као и промовисања нуклеарне енергије у мирољубиве сврхе. Све државе приступиле су Споразуму.

Детант је започео седамдесетих, а две водеће нуклеарне силе потписале су низ споразума у правцу смањења нуклеарног наоружања.

Почетком новог века Пакистан је признао да је продавао информације Ирану, Либији и Северној Кореји, а претпоставља се да и Бразил има ову врсту наоружања.

Уједињене нације упозоравају да нуклеарне силе активно модернизују ово наоружање и да је присутна ерозија традиционалних споразума о контроли наоружања. Нови Споразум о забрани нуклеарног оружја потписале су 23 земаље, а потребно их је 50 да би ступио на снагу. Противе му се нуклеарне силе.

Узајамне су претње нуклеарним наоружањем и чињеницом да оно може неколико пута да уништи свет – довољно је само једном. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво