Нова епидемија еболе у Конгу

Демократска Република Конго где су забележни и први случајеви еболе, поново је подручје где хара епидемија те тешке и често смртоносне болести. Девет особа већ подлегло, а за њих деведесет се сумња да су инфициране или већ оболеле од еболе.

Министар здравља Демократске Републике Конго Аугусте Мопипи Мукулумања саопштио је да је мистериозна болест, од које је на југу земље умрло девет људи, идентификована као смртоносни вирус еболе.

Пошто се вирус појавио 27. новембра у провинцији Западни Касаи, узорци крви и столице послати су на испитивање у лабораторије у Габону и Јужној Африци.

"Анализа узорака, узетих у селу Калвамба показала је да се суочавамо са епидемијом виралне хемoрaгична грознице еболе", објаснио је Мукулумања.

Званичници Министарства здравља надзиру 92 особе за које верују да су биле у конткату са жртвама еболе или који су имали симпотоме болести. Прошле године у региону Западни Касаи, од еболе су  умрле 174 особе.

За вирус еболе не постоји лек или терапија, а између 50 и 90 процената случајева се заврши смртним исходом.

Шта је ебола?

У јануару 2006. године, управо у ДР Конгу третирани су заражени слепи мишеви у чијој су јетри откривени вируси изазивачи тог обољења. Од тада, они се сматрају иницијалним изазивачем заразе.

Ипак, познато је да се људи инфицирају само преко секрета заражених особа док пут вируса од животиња ка људима још увек није сасвим разјашњен.

Зна се да од четири до сада позната вируса: Ебола - Заир, Ебола - Судан и Ебола - Таи, три потичу са афричког континента, где је још 1975. забележана као атипична хеморагична грозница.

Четврти вирус, чији су природни "резевоари" мајмуни, научници везују за Филипине и зову га Ебола - Рестон.

Занимљивио је да ебола животињама "домаћинима", колико је досад познато, не причињава никакву штету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи