Трамп шаље 1.500 војника на Блиски исток, Русија протестује

Амерички председник Доналд Трамп саопштио је да ће послати 1.500 војника на Блиски исток као меру предострожности, углавном као заштитну меру, усред појачаних тензија с Ираном. Из Русије протестују и поручују да би у Савету безбедности Уједињених нација могли да покрену питање распоређивања америчких трупа на Блиски исток, јавља "Ројтерс".

Доналд Трумп је напуштајући Белу кућу пред одлазак у Јапан изјавио да ће на Блиски исток послати релативно мали број трупа, углавном одбрамбених.

"Неки веома талентовани људи управо одлазе на Блиски исток. И видећемо шта ће се десити ", рекао је Трамп, преноси Ројтерс.

Два извора која су желела да остану анонимна, рекла су Ројтерсу да нове снаге треба да помогну у јачању америчке одбране у региону и да те трупе укључују инжењере.

На најаве америчког председника реаговала је Русија која је поручила да би могла у Савет безбедности Уједињених нација да покрене тему новог распоређивања америчких трупа на Блиски исток. 

Војска САД распоредила је раније овог месеца носаче, бомбардере и Патриот ракете на Блиски исток, као одговор на оно што је Вашингтон оценио као забрињавајуће индиције о припремама Ирана за напад.

Реторика између Техерана и Вашингтона је ескалирала последњих недеља када су САД пооштриле санкције с циљем да се Иран подстакне да учини уступке када је реч о условима нуклеарног споразума из 2015. године.

Трамп је у понедељак упозорио да ће Иран бити суочен са "великом силом" уколико нападне америчке интересе на Блиском истоку.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво