Тереза Меј у сузама: Подносим оставку 7. јуна

Британска премијерка Тереза Меј најавила је да 7. јуна подноси оставку, чиме ће почети трка за новог премијера, који ће покушати да прекине застој око Брегзита, јавља "Ројтерс".

"Поднећу оставку на место лидера конзервативаца и униониста у петак, 7. јуна, како би се изабрао наследник", рекла је Тереза Меј на конференцији за новинаре испред седишта британске владе.

Оставка на место партијског лидера аутоматски значи и одлазак са места премијера, на којем је провела три године.

О намери да поднесе оставку је информисала краљицу. Остаје на функцији премијера Велике Британије до краја унутарстраначких избора, који трају око шест недеља.

Тереза Меј је рекла да је дала све од себе да поступа у складу са исходом референдума из 2016. године, на којем су британски грађани гласали за излазак из ЕУ, преноси Би-Би-Си.

Учинила је, како је нагласила, све што је могла да убеди посланике да подрже споразум о Брегзиту и истакла да дубоко жали што није успела да спроведе одлуку о изласку Британије.

Нагласила је како јој је била изузетна част да служи земљи коју воли, а говорницу у Даунинг Стриту напустила је у сузама.

Премијерка је у сукобу са посланицима из своје странке, који се противе њеном најновијем плану за Брегзит.

Ројтерс пише да ће одлазак Терезе Меј продубити кризу око изласка Британије из ЕУ.

Нови лидер ће вероватно водити одлучнију политику у вези са Брегзитом, што ће повећати могућност расписивања ванредних парламентарних избора, оцењује агенција.

Коментаришући одлуку Терезе Меј, француски председник Емануел Макрон поздравио је њен "храбар рад" у процесу Брегзита, али је нагласио потребу да се "одржи несметано функционисање ЕУ" и да то захтева "брзо разјашњење", преноси Би-Би-Си.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да поштује одлуку Терезе Меј и поручила да ће Берлин наставити да блиско сарађује са Лондоном како би се осигурао уређен Брегзит. 

Кремљ још није спреман да коментарише најављену оставку британске премијеркe.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво