Европски избори, на биралишта изашли Холанђани и Британци

Око 420 милиона њених становника од данас до недеље гласају за чланове Европског парламента. Први су на биралишта изашли Холанђани и Британци, а у већини чланица Уније избори ће бити одржани у недељу када ће се знати и резултати.

Европски избори почели су у земљи која је већ увелико требало да буде изван ЕУ. У Великој Британији се очекује да најбољи резултат оствари партија за Брегзит Најџела Фаража. 

У Холандији где се такође данас гласа изједначене су партије премијера Рутеа и евроскептични Демократски форум. Према прогнозама, две највеће политичке групе, европски народњаци и социјалисти задржаће водеће позиције, али са мање места у парламенту.

Очекује се пораст евроскептичних деснице међу којима су партија Марин Ле Пен и Лига за Север Матеа Салвинија, али не у мери пресудној за сам рад ЕП.

"Чак и ако знатно увећају број посланицких места у успеју да формирају заједничку посланичку групу, неће имати бројеве потребне да заиста мењају европску политику. У томе ће успети једино ако партије левог и десног центра заправо усвоје њихову реторику и програм", каже Роза Балфур из немачког Маршаловог фонда.

Важно питање је и одзив бирача, који је 2014. године био је само 42 одсто на европском нивоу. Европски парлиамент са више десничара и европсептика могао би да додатно успори проширење на Балкан, оцењују аналитичари, иако главне одлуке доносе ЕК и земља чланице.

"Европски парлиамент је занимљив више као индикатор расположења у земљама чланицама. А расположење није добро, што важи посебно за Француску и Холандију", каже Тоби Вогел из Савета за демократизацију.

Нови сазив ЕП окупиће се већ 2 јула. Први задатак биће да изабере новог председника Европске комисије, а касније и наследнике Федерике Могерини и Јоханеса Хана на позицијама које се баве проширењем и Балканом.

број коментара 0 Пошаљи коментар