Трамп прети Ирану: Суочићете се са великом силом

Председник САД Доналд Трамп поручио је да ће се Иран суочити с "великом силом" ако покуша било шта против америчких интереса на Блиском истоку.Трамп игра "веома опасну игру", рекао је ирански министар спољних послова Џавад Зариф.

"Ако нешто ураде, суочиће се с великом силом", рекао је Трамп, али је додао и да нема назнака да ће Иран било шта слично урадити, пренео је АП.

Трамп је, у изјави новинарима у Белој кући, поново назвао Иран "непријатељем" и "терористичким провокатором број један".

Ирански министар спољних послова Џавад Зариф рекао је да амерички председник Доналд Трамп игра "веома опасну игру" војним претњама и економским санкцијама и поручио да ће бити болних последица за сваког ако дође до ескалације.

Шеф иранске дипломатије рекао је у интервјуу Си-Ен-Ен-у да Техеран одбија да разговара са САД све док не добије поштовање Беле куће.

"Сједињене Државе играју веома, веома опасну игру", истакао је Зариф, наводећи да ће бити "болних последица за свакога ако дође до ескалација против Ирана".

"САД су ушле у економски рат против Ирана. То мора да стане", нагласио је Зариф.

Поновио је да Иран неће бити страна која започиње сукоб, али да ће се бранити.

Потребна је изузетна разборитост сада када имате људе заинтересоване "за несреће", закључио је Зариф. Ирански председник Хасан Рохани изјавио је да је за разговоре и дипломатију, али не под тренутним условима, јавила је синоћ државна агенција Ирна.

"Ситуација тренутно није стабилна за разговоре и отпор је наш једини избор, рекао је Рохани, преноси Ројтерс.

Трамп је пре годину дана повукао САД из међународног нуклеарног споразума између Ирана и великих светских сила, а према којем се Техеран обавезао да ће смањити програм обогаћивања уранијума док ће, с друге стране, Ирану бити ублажене санкције.

Трамп је поново увео санкције Ирану прошле године и пооштрио их овог месеца, али и запретио санкцијама свим земљама ако не обуставе увоз иранске нафте.

Иран је раније овог месеца саопштио да би могао да обнови програм обогаћивања уранијума преко нивоа који је дозвољен споразумом, уколико европске земље не нађу начине да смање финансијски притисак у наредна два месеца. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи