Плене имовину Асанжа, Еквадор је предаје Америци

У току је заплена имовине оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа у амбасади Еквадора у Лондону. Асанжова имовина биће предата америчким тужиоцима, саопштено је из "Викиликса". 

Еквадорски званичници кренули су у Лондон да одобре америчким тужиоцима да се "послуже" предметима, укључујући правна документа, медицинске извештаје и електронску опрему, преноси Гардијан

Викиликс наводи да је званичницима Уједињених нација и Асанжовим адвокатима забрањено да присуствују. 

Адвокати су истакли да је у питању незаконита заплена имовине, коју су захтевале власти САД. Како су навели, међу материјалима су два Асанжова рукописа.

Еквадор, у чијој се лондонској амбасади Асанж крио од 2012. године, одлучио је да укине дипломатски азил оснивачу Викиликса због нарушавања више међународних конвенција.

Асанж је 11. априла ујутру ухапшен по налогу Шведске и САД. Суд у Лондону га је прогласио кривим за нарушавање услова пуштања из затвора уз кауцију и заказао следеће саслушање за 2. мај.

САД оптужују Асанжа за заверу и објављивање украдених службених докумената. Министарство правде САД је саопштило да би Асанж могао да буде осуђен на пет година затвора.

Према одлуци лондонског суда, САД су дужне да до 12. јуна доставе Великој Британији документе за изручење Асанжа.

У случају подизања оптужнице на основу Закона о шпијунажи, Асанж би у САД могао да буде осуђен на смртну казну.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво