Плене имовину Асанжа, Еквадор је предаје Америци

У току је заплена имовине оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа у амбасади Еквадора у Лондону. Асанжова имовина биће предата америчким тужиоцима, саопштено је из "Викиликса". 

Еквадорски званичници кренули су у Лондон да одобре америчким тужиоцима да се "послуже" предметима, укључујући правна документа, медицинске извештаје и електронску опрему, преноси Гардијан

Викиликс наводи да је званичницима Уједињених нација и Асанжовим адвокатима забрањено да присуствују. 

Адвокати су истакли да је у питању незаконита заплена имовине, коју су захтевале власти САД. Како су навели, међу материјалима су два Асанжова рукописа.

Еквадор, у чијој се лондонској амбасади Асанж крио од 2012. године, одлучио је да укине дипломатски азил оснивачу Викиликса због нарушавања више међународних конвенција.

Асанж је 11. априла ујутру ухапшен по налогу Шведске и САД. Суд у Лондону га је прогласио кривим за нарушавање услова пуштања из затвора уз кауцију и заказао следеће саслушање за 2. мај.

САД оптужују Асанжа за заверу и објављивање украдених службених докумената. Министарство правде САД је саопштило да би Асанж могао да буде осуђен на пет година затвора.

Према одлуци лондонског суда, САД су дужне да до 12. јуна доставе Великој Британији документе за изручење Асанжа.

У случају подизања оптужнице на основу Закона о шпијунажи, Асанж би у САД могао да буде осуђен на смртну казну.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. мај 2019, 22:58) - anonymous [нерегистровани]

Sta li im je Amerika obecala

za ovo ne-delo!!! Samo sto ne znaju, kod Amerike je to tako "Obecanje - ludom radovanje."

(понедељак, 20. мај 2019, 16:02) - Петрија [нерегистровани]

Кршење права

Министарство истине земаља тзв. развијене демократије ради свој пос’о. Они се не држе закона, међународног права и људских права ко “пијан плота”. С тим стварима даве само мале државице и непослушне режиме. Али то је принцип: што је дозвољено Јупитеру, није дозвољено волу. Чиста дискриминација у међународним релацијама...

(понедељак, 20. мај 2019, 15:57) - bata [нерегистровани]

naopako

amerikanci dokazani "borci za slobodu" su spremni da osude ovog pravog borca za slobodu.