Салвини окупио европску десницу у Милану

Националистичке и екстремистичке странке из различитих делова Европе одржале су у суботу у Милану самит, на челу са замеником премиjера Италије Матеом Салвинијем, обећавајући да ће редефинисати Европу након избора за Европски парламент следеће недеље.

Салвини, лидер Лиге, верује да ће његов нови десничарски савез освојити рекордан број места на изборима одржаним од 23. до 26. маја, што ће им омогућити да чују свој глас у ЕУ у наредних пет година.

Међутим, скуп испред готичке катедрале у Милану отишао је у сени скандала који је погодио Аустријску ослободилачку странку (ФПО), важног савезника Салвинија, чији је лидер у суботу поднео оставку на дужност канцелара, након што је откривено да је понудио државним странкама у замену за политичке подршку, преносе италијански медији.

Митингу су присуствовале странке из 11 земаља, укључујући Француску националну скупштину (РН), Алтернативу за Немачку (АфД) и Холандску слободну странку (ПВВ).

"Ово је историјски тренутак", рекла је Марин ле Пен.

"Пре пет година смо били изоловани, али данас, са нашим савезницима, коначно смо у позицији да променимо ову Европу", рекла је она, предвиђајући да ће нови десничарски савез бити трећа по величини политичка група на новом самиту ЕП.

Анкете показују да би могле бити четврта, али ле Пенова очекује да ће им се придружити и неке друге странке, укључујући мађарски Фидес.

Мађарски премијер Виктор Орбан јавно је подржао Салвинија и обећао да ће сарађивати с њим након избора, али се противио било каквом савезу с Ле Пеновом.

Савез екстремне деснице дели опште циљеве повратка власти државама чланицама, сузбијајући имиграцију и спречавајући ширење ислама. Али они често имају различите социјалне и економске политике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво