Челси Менинг поново у затвору, одбија да сведочи против Асанжа

Некадашња аналитичарка америчке војске Чесли Менинг поново се нашла из решетака, други пут пошто је одбила да сведочи на суду против оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа.

Менингова је судији Антонију Тренги у америчком Федералном суду области Александрија рекла да ће радије умрети од глади него да сведочи пред Великом поротом.

Челси Менинг која је већ провела иза решетака 62 дана, од којих је 28 била у самици, а прети јој још 18 месеци притвора.

Тренга је Менинговој поред притвора одредио и новчану казну од 500 долара дневно која ће почети да се наплаћује после 30 дана уколико до тада не буде сведочила, односно хиљаду долара после 60 дана.

У видео-снимку који је објавила на дан свог пуштања прошле седмице, када је истекао мандат претходне Велике пороте, рекла је да неће сведочити ни пред том ни пред билом ком другом поротом. "Влада зна да ме не може на то присилити", поручила је Менингова. 

Тужилаштво Вирџиније настоји да присили Менингову како би оно што би рекла могли евентуално искористе у случају против оснивача Викиликса Џулијана Асанжа.

Оптужница против Асанжа тврди да је он у завери са Менинговом покушао да разбије лознике које су чуване у рачунарском систему Министарства одбране САД повезаних са поверљивим документима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво