Биши лидер ЕТА ухапшен у Француској

Некадашњи вођа ЕТА Хосу Тернера, који је оптужен за учествовање у нападу у којем је 1987. убијено 11 људи, међу којима и шесторо деце, ухапшен је у Француској, саопштило је шпанско министарство унутрашњих послова.

Хосу Тернера (69), познат и као Антонио Урутикетса, притворен је у Горњој Савоји захваљујући заједничкој шпанско–француској акцији, пренела је агенција Ројтерс.

Шпански Врховни суд издао је 2002. године посебну међународну потерницу за њим због напада на полицијске касарне у Сарагоси у децембру 1987. године.

Некадашњи лидер ЕТА ухапшен је по потерници коју је издао париски суд који га је осудио на осам година затвора због припадништва терористичкој групи, навео је неименовани извор из француског суда.

Тернера је био бегунац од 2002. године, када је био посланик у баскијском регионалном парламенту.

Процењује се да је у герилским нападима ЕТА током 50 година убијено 850 особа.

ЕТА је прогласила прекид ватре 2011. године и предала оружје у априлу 2017. године, а у мају прошле године саопштила је да је расформирала све своје структуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво