Потписан закон о употреби искључиво украјинског језика

Украјински председник Петро Порошенко потписао је закон који осигурава искључиву употребу украјинског језика у свим друштвеним сферама, а свечаност потписивања преносиле су све националне телевизије у Украјини.

"Ја данас, као председник Петро Порошенко, имам највећу част и јединствену прилику да потпишем Закон о искључивом коришћењу украјинског језика као државног језика", рекао је украјински председник на свечаној церемонији, преноси Тас.

Додао је и да поменути закон "уједињује нацију" и да су Украјинци чекали на ово "много година", као и да "закон не утиче на употребу ниједног језика националних мањина које живе у Украјини, јер он није о томе".

Скупштина Украјине је одобрила 24. априла Закон о државном језику, па је претходно у сали Врховне раде Украјине потписан од стране председника парламента Андреја Парубија.

Усвојени Закон о државном језику подразумева употребу искључиво украјинског језика практично у свим областима живота: у органима државне власти, школама, образовним установама и болницама, продавницама и кафићима, судовима, војсци, полицији, током предизборне кампање или референдума.

Закон прави изузетак за енглески и друге језике Европске уније. 

Према речима шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, то значи да је једини предмет напада руски језик којим говори огромна већина грађана Украјине, пренео је Спутњик.

Спровођење овог закона биће контролисано од стране "инспекције за језик". Њима ће бити дозвољено да присуствују било којим састанцима државних агенција, моћи ће да имају увид у документа цивилних организација и политичких партија, као и да изричу казне.

Шеф парламентарне странке "Опозициони блок" Алекандар Вилкул раније је најавио да су они већ прикупили потребан број потписа посланика за упућивање на оцену уставности овог закона пред Уставном судом Украјине, наводи агенција.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво