Божић прослављен и у Витлејему

Поводом прославе Божића, хиљаде ходочасника, туриста и локалних верника окупило се у Витлејему, на Западној обали, месту, у коме се по хришћанском веровању, родио Исус.

У римокатоличкој Цркви свете Катарине, тик уз Цркву рођења у Витлејему, синоћ је одржана традиционална поноћна миса.

Посетиоци су се претходно окупили испред цркве на Тргу Jасли, где је у подне из старог града у Јерусалиму стигла процесија предвођена латинским патријархом Фаудом Твалом.

Више од 1.250.000 посетилаца дошло у Витлејем од почетка 2008. година, а до краја године тај број би могао да се повећа чак на 1,6 милиона.

Махмуд Абас присуствoвао молитви

Палестински председник Махмуд Абас присуствовао је у Витлејему масовној молитви.

Већи број посетилаца Витлејема последица је релативног смиривања напетости после низа година палестинског устанка- интифаде - против израелске окупације, али само на Западној обали.

У појасу Газе и на јужној израелској територији, насиље је јуче ескалирало, након што је у петак истекао шестомесечни прекид ватре између Хамаса, који контролише то подручје и Израела.

Абас је рекао да је ситуација у појасу Газе врло тешка и жалосна и да не жели да палестински становници живе под опасношћу и блокадом.

Палестински председник позвао је Хамас, који је силом преузео власт у Гази од ривалског Фатаха, да се врати преговарачком столу и да се постигне национално помирење.

Абас је у Витлејем дошао идући стопама свог претходника Јасера Арафата, који је присуствовао прослави Божића, кад год му је Израел то допуштао.

О безбедности током овогодишњег великог хришћанског празника брине се око 500 безбедњака који су стигли из Рамале и Јерихона.

Палестински министар туризма Кулуд Даибес ал Даје изјавио је да Витлејем очекује 40.000 посетилаца само ове недеље, укључујући хришћане са Западне обале, појаса Газе, Израела и остатка света.

Јевреји у Израелу ове недеље такође славе јеврејски верски празник светлости Хануку.

Израелски председник Шимон Перес посетио је тим поводом погранични град Сдерот, честу мету напада палестинских екстремиста из појаса Газе.

У Израелу запаљена четврта свећа

Перес је запалио четврту свећу поводом осмодневног празника, изјавивши да се у Сдероту пале свеће, а у појасу Газе ракете које се испаљују преко границе.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун апеловао је на Хамас да обустави ракетирање југа Израела, а обе стране да омогуће испоруку хуманитарну помоћи Палестинцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи