Лавров Помпеу: Доста неповерења, време за заједнички рад

Постоје сумње и предрасуде, али Русија сматра да је време за нову матрицу односа са САД, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у Сочију на састанку са америчким колегом Мајком Помпеом. Председник Трамп посвећен је побољшању односа две земље, поручио је Помпео.

Сергеј Лавров је рекао Мајку Помпеу да је дошло време да Москва и Вашингтон оставе по страни године неповерења и пронађу начин за заједнички конструктиван рад.

"Видимо да постоје сумње и предрасуде. То омета и вашу и нашу сигурност, и изазива забринутост широм света. Мислимо да је време да се изгради нова и конструктивнија матрица за наше односе", истакао је Лавров.

Мајк Помпео је напоменуо да је дошао у Русију зато што је председник Трамп посвећен побољшању односа две земље.

Постоје разлике и свака земља ће штитити сопствене интересе, али није предодређено да две земље буду противници по свим питањима, нагласио је Помпео.

Истакао је да су борба против тероризма и ширења нуклеарног оружја две области у којима би Москва и Вашингтон могли да нађу заједнички језик.

Потпуно супротни ставови о Венецуели

Помпео је с руским домаћинима размотрио читав низ билатералних и међународних питања - од споразума о неширењу нуклеарног наоружања, ситуације у Сирији Украјини и Ирану до кризе у Венецуели – где су две стране на потпуно супротним стајалиштима.

Лавров је поручио да се Русија залаже за то да Венецуела сама одлучује о својој судбини.

"Влада Венецуеле је спремна за дијалог, што је потврдио и председник Мадуро. Сложили смо се да наставимо консултације о Сирији. Разговарали смо и о ситуацији у Ирану. Имамо различите ставове о иранском нуклеарном програму, али чињеница да настављамо разговоре даје нам наду да се ситуација може решити", рекао је Лавров.

Оценио је да су претње које стижу од америчке администрације и опозиционог лидера у Венецуели Хуана Гваида влади венецуеланског председника Николаса Мадура у супротности са вредностима демократије.

Русија, додао је шеф руске дипломатије, подржава дијалог и сматра да Венецуела сама треба да реши сва своја спорна питања без ултиматума и предуслова пошто "демократија не би требало да буде успостављена силом". 

"САД ће наставити да врше притисак на Иран"

Посета Помпеа долази у тренутку појачаних тензија у односима Ирана и Америке, која гомила наоружање у Персијском заливу.

САД ће наставити да врше притисак на Иран, док не буде престао да застрашује суседе, поручује амерички државни секретар.

Са друге стране, Лавров се нада да су гласине да су САД послале 120 хиљада војника на Блиски исток неосноване, с обзиром на то да је у региону већ има доста различитих конфликата, преноси Тас.

Додао је да ће Русија, Кина и европске земље које учествују у заједничком свеобухватном акционом плану о иранском нуклеарном програму одржавати контакте са САД како би ситуација била решена.

"Русија верује да је могуће постићи споразум са САД о продужетку Новог договора о смањењу стратешког наоружања", нагласио је Лавров и додао да Москва полази од претпоставке да се може доћи до споразума у оквиру билатералне саветодавне комисије.

Истовремено, председник Трамп демантовао је писање Њујорк тајмса да Бела кућа планира слање 120 хиљада америчких војника на Блиски исток, ако их Иран нападне или убрза рад на стварању нуклеарног оружја.

Помпео је са Лавровим разговарао у руском црноморском одмаралишту у Сочију, а потом се састаo и са председником Русије Владимиром Путином.

Данашњи сусрет је први контакт Москве и Вашингтона на високом нивоу откако је специјални саветник Роберт Милер поднео извештај о улози Русије током америчких председничких избора.

Везе између две земље су нарушене оптужбама да је Русија покушала да утиче резултате председничких избора, као и због разлика у ставовима по питањима Венецуеле, Ирана, Сирије и Украјине, наводи Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво