Папа служио мису у цркви Светог Петра у Риму

Римокатолички поглавар папа Бенедикт XVI служио је ноћас поноћну мису на Бадње вече у цркви Светог Петра у Риму. Папа је почео мису традиционалном жељом "Мир с вама", коју је изговорио на латинском, а верници су одговорили "И с Вама такође".

Поноћној служби на Бадње вече присуствовале су хиљаде верника, Римљана и туриста. Они који нису могли да уђу у базилику Светог Петра у Риму, могли су да гледају пренос церемоније на огромним екранима постављеним на истоименом тргу.

Ватиканска прослава Божића почиње откривањем "веће од живота" сцене рођења Христа, која се налази одмах поред највеће божићне јелке до сада на Тргу светог Петра. Деца са црвено-белим капама Деда Мраза на главама певају италијанске празничне песме, а прати их оркестар ватиканске жандармерије.

Папа Бенедикт XVI ће данас одржати традиционални божићни говор "граду и свету" (урби ет орби), са балкона цркве Светог Петра, у коме се најчешће осврне на горуће светске теме, као и на питања која се тичу Ватикана.

Након тога се очекује да на више од 60 језика пожели срећан Божић хришћанским верницима који поштују грегоријански календар.

Папа Бенедикт XVI позвао је, у својој божићној посланици католичким верницима, да се стане на крај злоупотреби деце у свим њеним облицима.

Папа је такође апеловао за мир на Блиском истоку, пред могућу посету региону идуће године, пренела је агенција Ројтерс.

Поглавар римокатоличке цркве, коме је ово четврти Божић у понтификату, говорио је против злоупотребе малолетника, почев од родитеља који напуштају своју децу, до оружаних група које регрутују децу-војнике.

"Мислимо на ону децу на улици која немају благослов породичног дома", позвао је папа Бенедикт на свечаној поноћној миси у базилици Светог Петра.

"Мислимо и на ону децу која су жртве порнографске индустрије и сваког другог облика злоупотребе и која су, на тај начин, трауматизована у дубини своје душе", рекао је папа, додајући да католици "мотрају да учине све што је у њиховој моћи да се прекину патње те деце".

Током прошле године, папа Бенедикт се више пута оглашавао поводом сексуалног искоришћавања малолетника од стране католичког свештенства, али ту појаву није поменуо и у својој божићној посланици, примећује Ројтерс.

Касније данас, папа треба да упути и традиционалну посланицу "Урби ет Орби" (Граду и Свету), изговарајући божићну честитку на више од 60 језика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво