Обама демантује повезаност са афером “Благојевић”

Барак Обама демантовао оптужбе да је његов тим био умешан у скандал са наводним поступцима Гувернера државе Илиноис, наводи се у извештају Вашингтона.

Новоизабрани председник САД Барак Обама демантовао је оптужбе да су људи из његовог тима били директно умешани у скандал који је избио у Обаминој матичној држави Илиноису, због наводних поступака тамошњег гувернера Рода Благојевића, наводи се у интерном извештају Вашингтона.

У извештају се закључује да није било никаквих неприкладних разговора са гувернером Благојевићем.

Тврди се, наиме, да је Благојевић покушао да стекне имовинску корист током преговора о попуни упражњеог места Обаме у америчком Сенату које је, како су пренели медији, наводно хтео да уступи за добро плаћени посао у некој непрофитној организацији или организацији повезаној са синдикатима.

Извештај указује да је шеф кабинета будућег шефа Беле куће, Рам Емануел, у више наврата разговарао са једним од сарадника Благојевића, о томе ко би могао да заузме упражњено сенатско место Обаме и указује се да је о том питању било речи између Обаме и Емануела.

Обама је од будућег правног саветника Беле куће Грега Крејга затражио да испита наведене оптужбе.

Крејг је после разговора са Обамом, Емануелом и осталим актерима закључио да током разговора који су вођени нико из тима Благојевића није покушао да од Емануела или неког другог члана Обаминог тима извуче личну корист за гувернера Илиноиса.

Будући потпредседник САД-а, Џо Бајден, је нешто раније изјавио да није било непримерених контаката, док Благојевић све време негира да је учинио било шта недозвољено.

Реаговање Рода Благојевића

Гувернер америчке савезне државе Илиноис Род Благојевић изјавио је да није учинио ништа лоше и да неће поднети оставку због оптужби да је покушао да прода место сенатора које је остало упражњено после избора Барака Обаме за председника САД.

"Нисам крив по питању било каквих криминалних радњи. Намеравам да останем на овој функцији. Борићу се, борити, борити", нагласио је Благојевић.

Благојевић је, пошто је положио кауцију, пуштен на слободу, а преко свог адвоката негирао је било какву злоупотребу положаја, не показавши да има намеру да напусти место које му доноси 177 хиљада долара годишње.

Представнички дом државе Илиноис одобрио је започињање истражних радњи које би могле да доведу до смене гувернера Благојевића, због оптужби за корупцију и злоупотребу службеног положаја.

Уколико би оптужбе биле потврђене, гувернер би у том случају морао да поднесе оставку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи