САД упозоравају на ризик од кинеских подморница на Арктику

Продубљивање кинеских активности у арктичком региону може довести до појачаног војног присуства, укључујући и распоређивање подморница као средства одвраћања од нуклеарног напада, наводи се у извештају Пентагона који је објављен у четвртак.

Процена је укључена у годишњи извештај војске САД Конгресу о кинеским оружаним снагама и представља одговор на објаву званичне политике Пекинга о Арктику из јуна.

У том документу, Кина је изнела планове за развој путања бродова како би формирали "Поларни пут свиле".

Кина је, упркос томе што није арктичка држава, све активнија у поларном региону и постала је посматрач Арктичког савета 2013. године. То је изазвало забринутост у арктичким држава о дугорочним стратешким циљевима Пекинга, укључујући могуће војне операције.

Амерички државни секретар Мајк Помпео присуствоваће састанку осамнаестог Арктичког савета у Рованиемију у Финској који почиње у понедељак.

Извештај Пентагона указује да је Данска изразила забринутост о интересовању Кине за Гренланд, који је укључен у предлоге за успостављање истраживачких и сателитских станица, реновирање аеродрома и проширење рударства.

У извештају се наводи и да је кинеска војска као приоритет истакла модернизацију своје подморске флоте.

Кинеска морнарица има четири подморнице са балистичким ракетама на нуклеарни погон, шест нуклеарних подморница и 50 подморница на конвенционални погон.

"Брзина раста подморске силе је успорена и вероватно ће број подморница нарасти до 65 или 70 до 2020. године", предвиђа се у извештају.

Наводи се и да је Кина изградила шест подморница класе Јин — четири оперативне и две у изградњи у бродоградилишту Хулудао.

У извештају из јануара, Пентагонова обавештајна служба саопштила је да би кинеској морнарици било потребно најмање пет подморница класе Јин да одрже континуирано нуклеарно застрашивање на мору.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара