Ко су фаворити за челне позиције у ЕУ

Европску унију после избора чекају велике персоналне промене у 2019. Као никада до сада, практично све челне позиције биће упражњене у исто време, а на њима би у другој половини године требало да се нађу нека нова лица.

Ако све буде као после претходних избора 2014. године, нови председник Европске комисије од јесени ће бити Манфред Вебер, водећи кандидат највеће европске групе народних партија.

По систему уведеном 2014, да би се ојачала веза бирача и Комисије, водећи кандидат групе са највише гласова постаје аутоматски председник Европске комсије.

Манфред Вебер каже да је за њега најважније да грађанима ЕУ објасни да је европски начин живота јединствен и да је немогуће наћи други такав на глобалном нивоу. "Требало би да смо поносни на то", додаје Вебер.

На систему водећих кандидата инсистира Европски парламент, али је за њега потребна и подршка европских лидера, која није загарантована. Веберу многи замерају мањак исуства и препознатљивости.

Као кандидат за наследника Жан Клода Јункера помиње се и главни преговарач за Брегзит Мишел Барније, а говори се да би у конкуренцији за челну позицију могла да се нађе и актуелна чланица Јункерове комисије из Данске Маргрет Вестагер, из партије европских либерала.

Маргрет Вестагер истиче да либерали имају свој тим који је спреман за изборе и оно што долази после.

А после избора на самиту у јуну лидери ЕУ требало би да одлуче ко ће заменити председника Европског савета Доналда Туска, који координира рад шефова држава и влада. Говори се да би од 1. децембра посао могао да преузме холандски премијер Марк Руте, а спекулише да је заинтересоана и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Према неким изворима, првог човека Европске централне банке Марија Драгија би у новембру могао да замени некадашњи комесар за проширење Оли Рен.

Европску дипломатску службу би од Федерике Могерини могао да преузме холандски социјалиста Франс Тимерманс, садашњи потпредседник Европске комисије, а говори се и о шпанском министру спољних послова Жозепу Борелу.

Време одлуке за све ове позиције почиње већ следећег месеца – најпре на самиту лидера 20. јуна, а затим у Европском парламенту, чији нови сазив се окупља 2. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво