Сателитски снимци доказ кинеске нуклеарне моћи

Британска агенција "Ројтерс" имала је увид у сателитске снимке који показују да је Кина направила помак у свом настојању да се супротстави Америци и Русији као нуклеарним силама.

На сателитским снимцима базе на југу Кине виде се подморнице са балистичким ракетама на нуклеарни погон.

Уочени су и специјализовани ратни бродови и авиони који су опремљени да штите подморнице као и објекти у бази за које се чини да су изграђени за складиштење и утовар балистичких ракета, преноси Ројтерс.

На спорним острвима у Јужном кинексом мору примећене су антене које се користе у потери за страним подморницама. На чело кинеских војних снага на југу земље постављен је искусан подморничар. 

Све то указује на то да Кина има флоту подморница са нуклеарним оружјем (подморнице које могу покренути нуклеарне нападе), а које редовно патролирају, изјавили су Ројтерсу редовни и пензионисани морнарички официри, дипломате и безбедносни аналитичари.

То означава пробој у кинеском настојању да се супротстави САД и Русији као нуклеарним силама, наводи Ројтерс.

Додаје да се након шест деценија борбе за савладавање комплексних и изазовних подморских војних технологија, Кина придружила Сједињеним Државама, Русији, Уједињеном Краљевству и Француској у подморничком клубу за нуклеарне балистичке ракете.

Ипак, Кина далеко заостаје за Сједињеним Државама и Русијом у укупној нуклеарној снази.

Стокхолмски међународни институт за истраживање мира процењује да Кина има укупно 280 нуклеарних бојевих глава. Сједињене Државе имају 1.750 распоређених бојевих глава, а Русија 1.600, наводи се у извештају Института за 2018. годину, и додају да те две земље имају и одређен број бојевих глава које држе у залихама.  

Пентагон је у свом најновијем годишњем извештају о кинеској војсци, објављеном у августу, навео да Пекинг сада има "кредибилан" и "одржив", "застрашујући" морски нуклеарни центар.

"Подморнице класе Јин даће Кини важну стратешку способност којој се мора супротставити", рекао је адмирал Хари Харис, тадашњи шеф америчке Команде Пацифика, комитету Конгреса прошле године. 

Иако признаје да је Кина значајно побољшала своје нуклеарно одвраћање, Пентагон није уверен да кинеске подморнице још увијек спроводе 24-сатне патроле.

У извештају из јануара, Пентагонова Обавештајна агенција за одбрану навела је да би кинеска морнарица требала имати најмање пет подморница класе Јин како би одржавале континуирано нуклеарно застрашивање на мору. Кина сада има четири.

Према подацима Пентагона, свака од четири подморнице класе Јин у Кини је наоружана са до 12 балистичких ракета које могу носити нуклеарну главу са процењеним дометом од 7.200 километара, преноси Ројтерс.

Аналитичари у вашингтонском Центру за стратешке и међународне студије процењују да би ти пројектили могли летети најмање 8.000 километара. 

САД сматрају да Кина има до 100 нуклеарних пројектила на копну.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи