Помпео: САД спремне за војну интервенцију у Венецуели

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да су САД спремне да предузму војну интервенцију како би зауставиле актуелне нереде у Венецуели. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је рекао Помпеу у телефонском разговору да САД крше међународно право мешајући се у унутрашња питања у Венецуели.

Дан након великих протеста у Каракацу Мајк Помпео каже да је војна акција у Венецуели могућа.

"Уколико се то тражи, САД ће то учинити", рекао је Помпео за Фокс бизнис, преноси Ројтерс.

Ипак, додао је да су САД пре за мирну транзицију моћи у Венецуели него за војну акцију.

Са друге стране, председавајући здруженог генералшатаба САД Џозеф Данфорд рекао је током слушања у Конгресу да је америчка војска фокусирана на прикупљање обавештајних података о ситуацији у Венецуели и да је спремна да одговори ако председник Доналд Трамп "затражи више".

"Ситуација је још нејасна из нашег угла када је реч о (Николасу) Мадуру и (Хуану) Гваиду", навео је Данфорд.

Данфорд није прецизирао шта би то војска САД могла да уради више у Венецуели.

Венецуелански опозициони лидер и самопроглашени председник Хуан Гваидо налази се на непознатој локацији. Јуче је испред војне базе у Каракасу позвао на протесте и подршку снага безбедности. У сукобима полиције са демонстрантима на улицама Каракаса је повређено више од 70 људи.

Председник Мадуро је у телевизијском обраћању описао Гваидове присталице као "малу групу" чији план да изврше државни удар пропао.

Москва и Анкара су јуче осудиле позив Хуана Гваида на пуч, а амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон рекао је да ситуација у Венецуели није пуч, али да Гваидо, као легитимни председник, покушава да преузме контролу.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи