Мадуро: Пропао покушај државног удара, биће кажњених

И самопроглашени председник Венецуеле Хуан Гваидо и легитимни председник Николас Мадуро тврде да имају подршку војске. У сукобима полиције са демонстрантима – на улицама Каракаса повређено је више од 70 људи. Мадуро каже да је спречен покушај државног удара и најављује казне. Гваидо позива на нове протесте.

Иако је напустио престоницу и сада се налази на непознатој локацији – опозициони лидер Хуан Гваидо позива присталице да заједно наставе свргавање Мадура и да изађу на улице.

Истовремено, Гваидов најближи сарадник и политички ментор Леополдо Лопез окренуо му је леђа.

Из амбасаде Чилеа у Каракасу пребацио се у амбасаду Шпаније, где је незванично затражио азил.

Председник Мадуро је у телевизијском обраћању описао Гваидове присталице као "малу групу" чији план је пропао.

Седећи поред војних команданата, Мадуро је рекао да би осујетио покушај државног удара који би подржао "амерички империјализам".

Истакао је да догађаји од уторка неће проћи некажњено.

"Тужиоци ће подићи оптужнице за озбиљне злочине који су почињени против устава, владавине права и права на мир", навео је Мадуро у говору.

Уверава грађане да му је војска и даље верна. Уследио је и одговор војске Гваиду.

"Сви војни команданти верни су народу, Уставу и Партији. Позивам на максималну народну мобилизацију да се осигура мир. Свако ко насилно дође до председничке палате насилно ће бити и поражен. Опозициони лидер Хуан Гваидо је одговоран за сваку евентуалну смрт на улицама. Противници владе желе крвопролиће. Победићемо", рекао је министар одбране Владимир Падрино. 

У међувремену, Гваидо је поновио позиве грађанима Венецуеле да изађу на улице да би довршили оно што је он назвао "последњом фазом" његових напора да свргне Мадура.

Амерички званичници тврде да је Мадуро био спреман да оде на Кубу да би избегао хапшење, али да га је Русија одговорила. Москва је те наводе одбацила називајући их "делом рата инфомрацијама".

Такође, САД тврде да су три значајне фигуре Мадурове власти пристале на то да Мадуро мора да оде, али да су одустали.

Ситуација у Венецуели је узаврела након што је јуче Гваидо позвао испред војне базе у Каракасу на протесте и подршку снага безбедности, упутивши директан изазов председнику Николасу Мадуру.

УН позивају обе стране да се уздрже од насиља. Америка и Колумбија подржале су Гваида и позвале војску да пређе на страну опозиције. Шпанија и Велика Британија противе се државном удару. Куба, Боливија, Русија оптужују опозицију Венецуеле за насиље. Москва понавља да председника може да изабере само народ.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво