Викиликс: САД покушавају да оптуже Асанжа за шпијунажу

Оснивача Викиликса Џулијана Асанжа америчке власти покушавају да оптуже за шпијунажу за шта би му претила смртна казна, наводи се на Твитер налогу Викиликса.

Америчко министарство првде покушава да изгради случај против Џулијана Асанжа на основу Закона о шпијунажи. Према том закону осуђујућа пресуда могла би да значи и смртну казну, истиче Викиликс на Твитеру.

У оптужници од марта ове године, Асанж се терети за заверу за рачунарски упад за шта је предвиђена максимална казна од пет година затвора.

Међутим, канцеларија америчког државног тужиоца признала је да је да је отворила истрагу против Асанжа због неовлашћеног примања и ширења тајних информација, наводи се у писму америчког Министарства правде послатог некадашњем портпаролу Викиликса, Данијелу Домшајт Бергу, преноси портал netzpolitik.org.

Те оптужбе потпадају под анахрони Закон о шпијунажи из 1917. године чије је намера била да се заштите војне тајне. Како подсећа портал, тај пропис искоришћен је за подизање оптужница против Едварда Сноудена и Челси Менинг.

"Осуђени према том закону подлежу смртној казни. Поред тога што је смртнa казна нехумана и застарела она такође има и правне последице. Велика Британија не би смела да испоручи Асанжа САД уколико му прети смртна казна", указује netzpolitik.org

Асанж се нашао се на насловницама широм света када је у априлу 2010. године објавио снимак на којем су амерички војници убили 18 цивила из хеликоптера у Ираку.

Викиликс је такође објавио поверљива војна докумената САД о ратовима у Авганистану и Ираку у јулу и октобру 2010. године.

Касније те године, ухапшен је у Великој Британији након што је Шведска издала међународни налог за његово хапшење због навода о сексуалном злостављању.

Шведске власти су желеле да га испитају због тврдњи да је у августу 2010. силовао једну жену и сексуално злостављао и присиљавао другу, током свог боравка у Стокхолму где је одржао предавање.

Ансанж је више пута рекао да су оба односа била добровољна.

Децембра 2010. пуштен је уз кауцију, али је у мају 2012. Врховни суд Велике Британије пресудио да би требало да буде изручен Шведској.

Затражио је и добио азил у еквадорској амбасади у Лондону.

После готово седам година проведених у амбасади, Асанж је ухапшен 11. априла пошто су му еквадорске власти поништиле одлуку о азилу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво