Путин: Желимо сарадњу, споразум са Србијом у завршној фази

На церемонији отварања Форума "Појас и пут" у Пекингу, председник Русије Владимир Путин изјавио је да је идеја председника Кине Сија Ђинпинга за повезивање ове иницијативе с другим међународним интерграцијама у потпуности у складу са плановима Евроазијске економске уније, преноси Тас.

Путин је поручио да ова унија, у којој су Русији партнери Јерменија, Белорусија, Казахстан и Киргистан, тежи широј сарадњи са свим заинтересованим земљама и иницијативама за удруживање, пре свега с Кином.

Подсетио је да ће уговор Евроазијске економске уније (ЕАЕУ)о трговинско-економској сарадњи с том државом ступити на снагу наредних месеци.

Руски председник је казао да ЕАЕУ планира да либерализује економске везе и с другим партнерима.

"Већ смо потписали споразуме о слободној трговини с Вијетнамом, као и привремени споразум с Ираном који води успостављању слободне трговинске зоне. Слични документи са Сингапуром и Србијом у завршној су фази израде", рекао је Путин.

У "Појасу и путу" нулта толеранција за корупцију

Кина жели отворену, зелену и чисту сарадњу с "нултом толеранцијом за корупцију" унутар иницијативе "Појас и пут", поручио је председник Кине Си Ђинпинг на отварању форума посвећеног овој иницијативи, коме присуствује више десетина светских лидера, укључујући и председника Србије Александра Вучића.

Си је поручио да иницијатива није "ексклузиван клуб" и да промовише "заједнички развој и просперитет", што потврђује и чињеница да су је поздравиле земље од Азије преко Африке до Блиског истока и Европе као иницијативу за јачање трговине, изградњу путева, лука и других инфраструктурних пројеката.

Према његовим речима, Кина је издала смернице којима се процењује ризик земаља које позајмљују кинеска средства. Кинеско Министарство финансија истиче да се смернице о одрживости дуга заснивају на стандардима Међународног монетарног фонда и других међународних инситуција.

Си рекао и да Пекинг жели да прошири опсег иницијативе, тиме што појачава сарадњу у областима здравства, водних залиха, пољопривреде и технологије, а обећао је и стипендије за студенте земаља које припадају иницијативи "Појас и пут".

Због "Појаса и пута" дошло је и до политичких тензија са САД, Русијом, Јапаном и Индијом, наводи АП, додајући да ове земље брину да Пекинг покушава да прошири свој стратешки утицај.

 Кина неће девалвирати јуан

Кинеска влада неће девалвирати јуан на штету других држава, изјавио је председник Кине.

"Кина се неће користити праксом девалвације јуана како би своје суседе довела у лош положај", рекао је Си на церемонији отварања форума посвећеног иницијативи "Појас и пут".

Према његовим речима, Кина ће наставити да оптимализује механизам који ће одређивати курс јуана, како би тржиште имало одлучујућу улогу у расподели ресурса, преноси Тас.

У Пекингу се тренутно одржава други форум посвећен иницијативи "Појас и пут", који траје до 27. априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи