Обраћање Макрона које су сви чекали

У Паризу је француски председник Емануел Макрон одржао прву велику конференцију за новинаре од када је 2017. године постао шеф државе. Макрон је тако одговорио на антивладине протесте покрета "Жути прслуци" који трају готово шест месеци. Обећао је знатно мање порезе на зараде, пре свега радника, али је додао и да Французи морају више и дуже да раде.

И трошкови владе ће бити мањи, додао је француски председник који жели да Французи буду укљученији у демократске процесе и да се о неким питањима лакше организује референдум, него до сада. Инсистирао је да се мора вратити јавни ред у земљи.

Заложио се за децентрализацију власти у року од годину дана и тако се удаљио од историјског, центристичког метода по коме се све одлучује у Паризу. Школе и болнице убудуће неће моћи да се затварају без одобрења локалних власти. 

"Пре свега, постоји дубоко осећање неправде у друштву, у погледу пореза, територијалних ингеренција, социјална неправда и ми морамо на то да одговоримо. Осим тога много Француза осећа да их институције не уважавају због начина на који власт доноси одлуке и како ради. Евидентан је и недостатак поверења према елитама. Због тога ја и сви званичници који су изабрани имамо одговорност, али је тешко градити нешто уз недостатак поверења према доносиоцима одлука у друштву", рекао је Макрон.

Његови опоненти нису задовољни и обећавају да ће се демонстрације "Жутих прслука" наставити. 

"Покрет Жути прслуци ће наставити да постоји јер вечерашњи Макронов говор није донео ништа конкретно, одговоре на захтеве 'Жутих прслука', што значи да грађани неће осетити никакву промену у новчаницима наредног месеца. Макрон је само поновио делове свог председничког програма. Осим тога за нас из 'Жутих прслука' није било места у Великој националној дебати", рекао је један од демонстраната из Дижона.

Његов саборац каже да је Макронов говор празан и да само долива уље на ватру.

"То једино и ради. Наставићемо наше акције, састанцима и свим планираним активностима 'Жутих прслука'. Мислим да ће демонстрације првог маја бити веома насилне, и масовне", сматра демонстрант.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво