Обраћање Макрона које су сви чекали

У Паризу је француски председник Емануел Макрон одржао прву велику конференцију за новинаре од када је 2017. године постао шеф државе. Макрон је тако одговорио на антивладине протесте покрета "Жути прслуци" који трају готово шест месеци. Обећао је знатно мање порезе на зараде, пре свега радника, али је додао и да Французи морају више и дуже да раде.

И трошкови владе ће бити мањи, додао је француски председник који жели да Французи буду укљученији у демократске процесе и да се о неким питањима лакше организује референдум, него до сада. Инсистирао је да се мора вратити јавни ред у земљи.

Заложио се за децентрализацију власти у року од годину дана и тако се удаљио од историјског, центристичког метода по коме се све одлучује у Паризу. Школе и болнице убудуће неће моћи да се затварају без одобрења локалних власти. 

"Пре свега, постоји дубоко осећање неправде у друштву, у погледу пореза, територијалних ингеренција, социјална неправда и ми морамо на то да одговоримо. Осим тога много Француза осећа да их институције не уважавају због начина на који власт доноси одлуке и како ради. Евидентан је и недостатак поверења према елитама. Због тога ја и сви званичници који су изабрани имамо одговорност, али је тешко градити нешто уз недостатак поверења према доносиоцима одлука у друштву", рекао је Макрон.

Његови опоненти нису задовољни и обећавају да ће се демонстрације "Жутих прслука" наставити. 

"Покрет Жути прслуци ће наставити да постоји јер вечерашњи Макронов говор није донео ништа конкретно, одговоре на захтеве 'Жутих прслука', што значи да грађани неће осетити никакву промену у новчаницима наредног месеца. Макрон је само поновио делове свог председничког програма. Осим тога за нас из 'Жутих прслука' није било места у Великој националној дебати", рекао је један од демонстраната из Дижона.

Његов саборац каже да је Макронов говор празан и да само долива уље на ватру.

"То једино и ради. Наставићемо наше акције, састанцима и свим планираним активностима 'Жутих прслука'. Мислим да ће демонстрације првог маја бити веома насилне, и масовне", сматра демонстрант.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 26. апр 2019, 12:55) - anonymous [нерегистровани]

Sledeci

Porosenko je sa istovetnom politikom prosao kako je prosao na izborima u Ukrajini. Makron je sledeci.

(петак, 26. апр 2019, 10:54) - Воронцов [нерегистровани]

По много чему Франсуска је изгледа постала неодговорна земља

Између осталог доказ неодговорности јесте и пожар у катедрали Нотр Дам.Протести незадовољног народа су свакако последица бројних друштвених неправди. Тог незадовољства народа неће се лако решити као што то политичари мисле.

(петак, 26. апр 2019, 10:48) - anonymous [нерегистровани]

Makronovo bla bla bla

Ma gde da bogati industrijalac da dade vise para radniku dobrovoljno. To nikad nije bilo, nit ce biti. Zuti prsluci nisu naivci da padaju na to izlaganje.