Званичници Шри Ланке: Број погинулих мањи за 100

Шри Ланка је смањила број погинулих од експлозија у недељу за више од 100 и сада тврде да је број погинулих "око 253", саопштио је министар здравља те земље, преноси "Би-Би-Си".

Министар је за грешку у наведеном броју погинулих окривио погрешну рачуницу.

Бомбаши самоубице су у недељу напали хотеле и цркве у области Коломба и источни град Батичалоа. У тим нападима, уз погинуле, стотине људи је повређено, рекли су званичници.

Већина убијених су били грађани Шри Ланке, али међу жртвама су и десетине странаца. За нападе је осумњичено девет људи.

Полиција је наставила са рацијама и издала фотографије седам особа које су тражене у вези са нападима.

Власти су окривиле локалну исламистичку екстремистичку групу убрзо након експлозија, али су додали да су бомбаши самоубице морали имати помоћ из иностранства.

Терористичка група Исламска држава саопштила је да стоји иза напада и објавила видео-снимак који приказује осам мушкараца, али није пружен доказ о директном учешћу.

Зашто је почетни број погинулих погрешан?

Заменик министра одбране Шри Ланке Руван Вијевардене рекао је да су мртвачнице пружиле нетачне податке о погинулима.

Други званичник, шеф здравствених служби, изјавио је новинској агенцији Ројтерс да је било толико делова тела да је "тешко рећи колико је мртвих".

Према министарству здравља, све аутопсије су завршене касно у четвртак и показало се да су неке жртве пребројане више пута.

Уредница Би-Би-Сија за Јужну Азију Џил Мекгиверинг каже да је ревидирани број погинулих дошао док се влада бори да поврати свој кредибилитет – услед критика очигледног неуспеха да се одговори на упозорења обавештајних агенција пре напада.

број коментара 0 Пошаљи коментар