Путин и Ким први пут очи у очи, Пјонгјанг тражи безбедносне гаранције

Председници Русије и Северне Кореје, Владимир Путин и Ким Џонг Ун, састали су се у Владивостоку. Реч је о првом сусрету Кима и Путина.

Руски председник је примио Кима у кампусу Универзитета у Владивостоку а само уводни део састанка био је отворен за медије.

Састанак је трајао скоро два сата иако је било предвиђено да траје 50 минута.  

Путин је рекао да је са Кимом разговарао о ситуацији на Корејском полуострву и да су имали "значајну дискусију" као и да су разменили погледе о томе на који начин би ситуација могла да се побољша.

Руски председник је рекао да је задовољан разговорима са Кимом и да су разматрали и америчке санкције Северној Кореји. 

Истакао је да је потребно направити кораке како би се успоставило поверење. Према његовим речима, и Ким Џонг Ун жели денуклеаризацију Корејског полуострва али пре тога жели безбедносне гаранције.  

Ким је затражио од Путина да информише америчке представнике о позицији Северне Кореје а председник Русије је навео да ће разговарати о томе са америчким и кинеским представницима у Пекингу. 

Наводи да Русија жели денуклеаризацију Корејског полуострва исто као и САД.  

Ким Џонг Ун је навео да је разговарано о начинима да се стратешки промовише стабилност и заједнички управља ситуацијом.

Након састанка два лидера, уследио је састанак делегација две државе. 

После самит Путин путује у Пеникг на форум "Појас и пут" а Ким Џонг Ун ће провести још један дан у Владивостоку. 

Док је трајао самит, ојбављена је смена Ким Јонг Чола, човека који је био "десна рука" севернокорејског лидера и који је водио нуклеарне преговоре са Американцима.

"Крив је за неуспех самита Трампа и Кима у Ханоју, јер није постигнут никакав споразум" саопштио је јужнокорејски званичник.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво