УН: Смањен број цивилних жртава у Авганистану

У прва три месеца 2019. године убијено је или рањено 1.773 цивила у Авганистану, укључујући и 582 случаја убиства или рањавања деце, саопштила је Мисија Уједињених нација у тој држави.

Како се наводи, подаци говоре о паду броја цивилних жртава рата у односу на исти период прошле године за 23 процента. То је, такође, најмањи број цивилних жртава рата у Авганистану од 2013. године.

Смањење броја цивилних жртава резултат је мањег броја самоубилачких бомбашких напада, наводи се у сапштењу.

Мисија УН у Авганистану наводи да није до краја јасно да ли су на смањење броја жртава утицале све мере које су предузеле стране у сукобу како би заштитиле цивиле, или је пре реч о сталним преговорима страна у конфликту.

Континуирани напади на цивиле и повећање броја цивилних жртава за које нису одговорни бомбаши-самоубице од стране антивладиних елемената, као и значајних повећања у цивилним жртвама из ваздушних и операција претраживања, довело је до укупног повећања цивилних жртава од стране владиних снага.

Убиства цивила која су приписанa владиним снагама превазилазе оне за које су одговорне антивладине снаге у првом кварталу 2019. године, наводи се у извештају Мисије УН у Авганистану.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 24. апр 2019, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

Bolje bi UN-u bilo

..da preispita odluku Međunarodnog suda pravde koji je obustavio početak istrage za zločine počinjene u Avganistanu od strane vojnika SAD-a.
Siledžije im zapretile,zamislite,sankcijama.Izgleda da demokratija ne moze bez sankcija a ovamo dušebrižnici prebrojavaju žrtve.