Црвени тепих за Ким Џонг Уна у Владивостоку

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун стигао је у Владивосток, где ће се састати са председником Русије Владимиром Путином. Ким је најавио да ће тема разговора бити мировни преговори на Корејском полуострву.

За Ким Џонг Уна приређен је свечани дочек у Владивостоку, са црвеним тепихом и почасним стројем руске гарде.

У руски град севернокорејски лидер је стигао возом како би се састао са председником Владимиром Путином.  

Ким је на тло Русије ступио у Приморској области, где га је дочекао тамошњи гувернер Олег Козхемијак уз погачу и со.

Посета је пажљиво припремана. У Владивосток су, према извештајима медија, још пре неколико дана стигли шеф кабинета севернокорејског вође и Кимова рођена сестра, коју сматрају његовом десном руком за све важне сусрете.

"Дошао сам у Русију с топлим осећањима нашег народа. Надам се да ће посета бити крунисана успехом и корисна и да ћу с председником Путином разговарати конкретно о решењу ситуације на Корејском полуострву и развоју наших билатералних односа", рекао је лидер Северне Кореје.

Они су одржали кратак састанак, наводи се у саопштењу из руске покрајине. Министар за развој Далеког истока и Арктика Александар Козлов, који је присуствовао састанку, пожелео је Киму успешан боравак на руском тлу.

"Надамо се да ће ова посета остати у вашем срцу у позитивном сећању", нагласио је Козлов.

Познаваоци прилика на Корејском полуострву оцењују да Ким покушава да ојача везе с Русијом и Кином и тиме покаже Вашингтону да има на располагању више могућности. Кремљ сматра да су шестострани преговори Америке, Русије, Кине, Јапана и две Кореје, започети 2003, једини пут ка решењу.

"Хоћемо да уверимо Американце да у односима са Северном Корејом не мора да се користи само штап. Затворили су полигон за нуклеарне и ракетне тестове и показали спремност да елиминишу нуклеарни реактор, ако Сједињене Државе испуне оно што су обећале", рекао је бивши амбасадор Русије у Јужној Кореји Глеб Иваншенцов.

Кимов други самит с Трампом у фебруару у Вијетнаму завршен је без договора, због неслагања око америчких санкција. Северна Кореја је, у међувремену, тестирала ново оружје, сменила главног преговарача с Вашингтоном и затражила да се амерички државни секретар Мајк Помпео повуче из нуклеарних преговора.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво