Председник Шри Ланке смењује све шефове безбедносних служби

После бомбашких напада у којима је погинуло више од 320 људи, председник Шри Ланке Маитрипала Сирисена најављује смене на челу Министарства одбране и безбедносних служби. Разлог – неспречавање напада. Такозвана Исламска држава преузела је одговорност за нападе. Власти су саопштиле да је у питању освета за недавне нападе на муслимане на Новом Зеланду.

Као разлог за смене, Маитрипала Сирисена навео је то што челници одбрамбених снага нису успели да спрече нападе бомбаша-самоубица у којима је убијено више од 300 људи, упркос чињеници да су имали информације да ће се напади десити.

Неколико сати пре серије бомбашких удара, највиши званичници обавештајних служби Шри Ланке добили су информације о нападу исламиста, рекли су извори блиски истрази. На мети екстремиста биле су три цркве и четири хотела. Због тог пропуста реаговао је шеф државе.

"Потпуно ћу променити полицијске и безбедносне структуре наредних недеља, а највиши званичници Министарства одбране биће смењени у наредна 24 часа. Безбедносни званичници који су добили обавештајне податке од извора из Индије нису их пренели мени. Одлучио сам да предузмем оштру акцију против њих", навео је председник Сри Ланке.

Председник је то саопштио у обраћању нацији које је преношено на националној телевизији.

"Безбедносни званичници који су добили обавештајни извештај од стране земље нису то поделили са мном. Требало је реаговати на одговарајући начин. Одлучио сам да предузмем строге мере против ових званичника", додао је Сирисена.

Ухапшено је 40 особа, а полиција је објавила снимак једног од бомбаша самоубица. Такозвана Исламска држава објавила је фотографију на којој су седморица бомбаша самоубица, маскирани, док је лице идејног творца напада Захрана Хашима непокривено.

Ипак, у позадини већине напада су терористи локалне екстремистичке групе. Премијер Ранил Викремесинге тврди да и даље постоји претња, јер су људи са експлозивом у бекству.

"Било је веза локалних терориста са иностранством, јер ово није могла да уради локална терористичка мрежа. Истрагу ће морати да покрену још неке државе", наводи Викремесинге.

У Шри Ланки је минутом ћутања одата пошта убијенима. Породице сахрањују жртве.

"Тешко смо нашли тела сестара, требало ми је десет сати. Из наше породице су четири жртве напада. Желимо мир у нашем селу и да поново можемо да идемо у цркву", наводи Харман Перес, брат убијених.

На Шри Ланки је по наредби председника Сирисене на снази ванредно стање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи