Зеленски – од глумца до председника, случајност или феномен

Володимир Зеленски тумачио је улогу председника у телевизијској серији. Сада је добио своју највећу улогу до сада – постао је председник Украјине.

Филозоф Никола Танасић гостујући у емисији "Око" навео је да је Володимир Зеленски ступио на светску сцену као велико изненађење, али да у Украјини његова кандидатура није изненађење.

"За било кога ко не прати украјинску културну сцену, Володимир Зеленски је велико изненађење. Међутим, за људе на тим меридијанима његова кандидатура је дуго очекивана, а он је далеко од непознанице. Дакле, он је једно од најпрепознатљивијих лица украјинске културне сцене. Истовремено је аутор, продуцент, глумац, имитатор, комичар и, што је јако важно, није контроверзна личност. Он је неко према коме се мање-више добар део јавности Украјине без обзира на своје унутрашње поделе односи релативно позитивно", објашњава Танасић.

Додаје да популарност Зеленског у Украјини достиже, како каже, космичке размере, али да је његов пут до звезде био постепен. Кренуо је са Универзитета као припадник Лиге комичара – групе која се такмичила у сатири и комедији. 

"Он је тамо космички популаран, то је нешто што ми овде не можемо да схватимо с обзиром на то да је његов основни медиј нешто што код нас практично не постоји, а то је совјетски изум који се зове Лига комичара. Сваки универзитет мање-више има своју репрезентацију у сатири и комедији која се такмичи на локалним, регионалним, државним и међудржавним такмичењима",  објашњава Танасић.

Додаје да је Зеленски постао препознатљив као велика звезда те универзитетске сцене, а затим врло брзо раскрстио са естаблишментом који контролише ту њихову лигу, те основао је своју комичну позоришну трупу која се претворила у једну велику продуцентску кућу која тренутно контролише око 1.000 запослених.

Наводи да богатство Зеленског ни на који начин није спорно, на сцени је од своје деветнаесте године и, како каже, цела Украјина је гледала како се обогатио захваљујући свом таленту.

Додаје да оставља утисак скромног човека из народа који нормално комуницира са свима на улици.  

Писац Мухарем Баздуљ наводи да је необично како је Зеленски тако убедљиво победио на изборима, упркос томе што је његово јеврејско порекло добро познато у Украјини, за коју Русија и још неки критичари тврде да је имала и данас има озбиљан проблем са антисемитизмом.

Додаје да је један од разлога његовог избора то што је он једна од ретких фигура која то дубоко подељено друштво на известан начин уједињује.

Политиколог Ана Стојиљковић наводи да је Зеленски чекао прави тренутак да освоји "талас незадовољства бирача".

"Дуго се спекулисало о његовој кандидатури, а он ју је најавио тек за нову годину, само пар месеци пре избора. Направио је феноменалну кампању која није залазила у нека питања која би могла да поделе електорат, није имао идеолошке поруке, није имао чак ни политичке поруке. Он се ослонио на незадовољство и био херој тог незадовољства, и тако је и изнео кампању до краја", објашњава Стојиљковићева.

Танасић на крају истиче да народ од Зелењског очекује да понови своју улогу из серије, што, како каже, сигурно неће бити могуће, а са друге стране, ако му то не пође за руком, неће се продати украјинској политичкој елити, али неће моћи ни да се врати својој каријери забављача.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво