Си на великој поморској паради поводом 70 година морнарице

Кина је показала своју нову генерацију разарача вођених ракетама, док је председник Си Ђинпинг посматрао велику поморску параду уприличнену поводом 70 година од оснивања кинеске морнарице по магли и киши.

После укрцавања разарача Сининг, који је био наручен пре две године, Си је посматрао флотилу кинских и страних бродова у водама у источној луци Ћингдао, пренео је Ројтерс.

"Поздрављам вас, другови", обратио се Си војницима који су стајали на палуби, док су пролазили бродови, а све је то приказала кинеска државна телевизија.

"Поздрављамо вас, председниче", одговорили су они. "Служимо народу", додали су.

Први домаћи кинески носач, који још нема име и пролази кроз морске пробе, није био на паради, док је носач "Лиаонинг" био ту, наведено је у извештају.

"Лиаонинг", први кинески носач, купљен је од Украјине 1998. године и преправљен је у Кини.

Кинеска државна телевизија је, такође, приказала на паради и "Нанчанг", први у новој флоти разарача тешких 10.000 тона, иако је било тешко одредити детаље тог и других бродова са снимка, због густе магле и кише, навела је британска агенција.

Кина је саопштила да ће приказати и нове нуклеарне подморнице, а државна телевизија је показала и подморнице које су учествовале у паради.

број коментара 0 Пошаљи коментар