САД прете ветом на резолуцију УН о силовању

САД најављују да ће ставити вето на резолуцију којом се Уједињене нације противе силовању као средству рата.

Немачка се нада да ће резолуција бити усвојена у уторак на посебној седници Савета безбедности УН о сексуалном насиљу током сукоба.

Међутим, нацрт резолуције већ је лишен једног од најважнијих делова – успостављања новог надзорног тела за праћење и пријављивање злочина, због противљења САД, Русије и Кине.

Иако су формални механизми надзора изузети из резолуције, САД прете да ће ставити вето и на "блажу" верзију. У последњих неколико месеци, Трампова администрација је заузела чврст став, одбијајући било који документ УН који се односе на сексуално или репродуктивно здравље, наводећи да такав језик даје подршку абортусима.

Трампова администрација противи се и употреби речи "род", сматрајући да је покриће за либералну промоцију трансродних права.

"Ми чак нисмо ни сигурни да ћемо сутра имати резолуцију, због претњи вета из САД", рекла је за Гардијан специјална представница УН за сексуално насиље у сукобу Премил Патан и додаје да ће наредна 24 часа показати како ће се ситуација развијати.

Немачка, Велика Британија и Француска с друге стране сматрају да би одустајање од оваквог приступа значило одустајање од успеха остварених на пољу међународног признавања женских права у протеклој деценији.

"До Трампове администрације, ми смо увек могли да рачунамо на Американце. Сада имамо несвети савез САД, Руса, Свете Столице, Саудијаца и Бахреинаца који саботира постигнут напредак", рекао је европски дипломата који је желео да остане анониман.

Садашњи систем не пружа конзистентан метод који би починиоце сексуалног насиља ставио пред Савет безбедности, сматра Панел и додаје да би формални механизми који би редовно оцењивали усклађеност и препоручивали санкције, дали више резултата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво