САД прете ветом на резолуцију УН о силовању

САД најављују да ће ставити вето на резолуцију којом се Уједињене нације противе силовању као средству рата.

Немачка се нада да ће резолуција бити усвојена у уторак на посебној седници Савета безбедности УН о сексуалном насиљу током сукоба.

Међутим, нацрт резолуције већ је лишен једног од најважнијих делова – успостављања новог надзорног тела за праћење и пријављивање злочина, због противљења САД, Русије и Кине.

Иако су формални механизми надзора изузети из резолуције, САД прете да ће ставити вето и на "блажу" верзију. У последњих неколико месеци, Трампова администрација је заузела чврст став, одбијајући било који документ УН који се односе на сексуално или репродуктивно здравље, наводећи да такав језик даје подршку абортусима.

Трампова администрација противи се и употреби речи "род", сматрајући да је покриће за либералну промоцију трансродних права.

"Ми чак нисмо ни сигурни да ћемо сутра имати резолуцију, због претњи вета из САД", рекла је за Гардијан специјална представница УН за сексуално насиље у сукобу Премил Патан и додаје да ће наредна 24 часа показати како ће се ситуација развијати.

Немачка, Велика Британија и Француска с друге стране сматрају да би одустајање од оваквог приступа значило одустајање од успеха остварених на пољу међународног признавања женских права у протеклој деценији.

"До Трампове администрације, ми смо увек могли да рачунамо на Американце. Сада имамо несвети савез САД, Руса, Свете Столице, Саудијаца и Бахреинаца који саботира постигнут напредак", рекао је европски дипломата који је желео да остане анониман.

Садашњи систем не пружа конзистентан метод који би починиоце сексуалног насиља ставио пред Савет безбедности, сматра Панел и додаје да би формални механизми који би редовно оцењивали усклађеност и препоручивали санкције, дали више резултата.

број коментара 0 Пошаљи коментар