Пред Зеленским је избор – Исток или Запад

Треба дати шансу новом председнику Украјине Володимиру Зеленском, а избор украјинског народа треба да буде поштован, каже за РТС главна уредница "Спутњика" Љубинка Милинчић. Истиче да је за будућу политику те земље пресудно каквим сарадницима ће се окружити Зеленски, јер је он човек без политичког искуства.

Љубинка Милинчић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навела да је Володимир Зеленски током дуела који је имао са досадашњим председником Петром Порошенком рекао да грађанима обећава да неће бити као он.

Истиче да је циљ Украјинаца био да гласају против досадашњег система, а не за нешто, јер им то нешто није понуђено.

"Дај ми било шта друго, ово више не може да се трпи", био је принцип Украјинаца рекла је Милинчићева.

Нагласила је да Зеленски нема дана политичког стажа, а да је кључно како ће његово окружење утицати на њега. "Не знам какав ће бити нови преседник, битно је то што ће морати неког да слуша, а кога ће изабрати не знам", каже Милинчићева.

Навела је да су у овом тренутку његови сарадници део старог система, као и да ако они остану мало шта ће се променити.

Указала је да је први савет који је Зеленски добио био да успостави добре односе са Кримом.

"Уколико тај принцип завлада не само везано за Крим него уопште за односе, Зеленски најављује неку медијску офанзиву у Донбасу, уколико почну да раде инсистуције, Мински формат, Нормадијски формат преговора, то нешто значи", наводи Милинчићева. 

Каже да је сада вест да ће се Игор Коломојски, велики украјински богаташ који и финансирао Зеленског, вратити у земљу.

"Он је њега и финансирао и то није никаква тајна. Опет се дешава да један богаташ или више њих финансира долазак на власт некога. Претходни је био заправо Порошенко", навела је Милинчићева.

Додала је да је познато да је Порошенко један од најбогатијих људи и да се његово богатство процењује на 1,3 милијарде долара, а да је стандард грађана у Украјини пао.

"Хтео или не то је кривица онога ко руководи том земљом. Народ је за то казнио Порошенка", сматра Милинчићева.

Москва опрезна у коментарима 

На питање какву ће политику Зеленски формирати према Русији, а какву према Западу, уредница Спутњика тврди да "он нема формирану политику ни према једној земљи, а како ће је формирати видећемо".

"Врло значајан посао је пред њим, да успостави нормалне односе прво са деловима територија које сматра својим, са народом који сматра својим, са суседном државом од које хтео или не хтео много зависи, са Западом са којим су они успоставили неке односе који су мени прилично чудни, али врло важни за њих", објаснила је Милинчићева.

Каже да је Москва врло опрезна у коментарима, јер су свесни да оно што се ради у предизборној кампањи не мора да се ради када се дође на власт.

Указала је да Москва широм отвара врата и да жели да успостави нормалну комуникацију.

"Зеленски је током предизборне кампање некад слао помирљиве поруке, некад мало претеће. То је било битно да би освојио ове или оне гласаче. Тек сад предстоји формирање неке политике за коју се надам да би требала да буде макар мало боља пре свега због украјинског народа, па онда и због односа између руског и украјинског народа", додала је Милинчићева.

"Украјина има са Западом неке односе који су у неким деловима јасно формулисани, са Русијом је све такорећи порушено, јер не постоји уговор који они нису порушили, зато је Москва опрезна", тврди Милинчићева.

Наглашава да треба дати шансу новом украјинском председнику и да му треба дати неко време да поверење грађана оправда.

"Избор украјинског народа заслужује да буде поштован и да му се да шанса", закључила је Милинчићева.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво