Пред Зеленским је избор – Исток или Запад

Треба дати шансу новом председнику Украјине Володимиру Зеленском, а избор украјинског народа треба да буде поштован, каже за РТС главна уредница "Спутњика" Љубинка Милинчић. Истиче да је за будућу политику те земље пресудно каквим сарадницима ће се окружити Зеленски, јер је он човек без политичког искуства.

Љубинка Милинчић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навела да је Володимир Зеленски током дуела који је имао са досадашњим председником Петром Порошенком рекао да грађанима обећава да неће бити као он.

Истиче да је циљ Украјинаца био да гласају против досадашњег система, а не за нешто, јер им то нешто није понуђено.

"Дај ми било шта друго, ово више не може да се трпи", био је принцип Украјинаца рекла је Милинчићева.

Нагласила је да Зеленски нема дана политичког стажа, а да је кључно како ће његово окружење утицати на њега. "Не знам какав ће бити нови преседник, битно је то што ће морати неког да слуша, а кога ће изабрати не знам", каже Милинчићева.

Навела је да су у овом тренутку његови сарадници део старог система, као и да ако они остану мало шта ће се променити.

Указала је да је први савет који је Зеленски добио био да успостави добре односе са Кримом.

"Уколико тај принцип завлада не само везано за Крим него уопште за односе, Зеленски најављује неку медијску офанзиву у Донбасу, уколико почну да раде инсистуције, Мински формат, Нормадијски формат преговора, то нешто значи", наводи Милинчићева. 

Каже да је сада вест да ће се Игор Коломојски, велики украјински богаташ који и финансирао Зеленског, вратити у земљу.

"Он је њега и финансирао и то није никаква тајна. Опет се дешава да један богаташ или више њих финансира долазак на власт некога. Претходни је био заправо Порошенко", навела је Милинчићева.

Додала је да је познато да је Порошенко један од најбогатијих људи и да се његово богатство процењује на 1,3 милијарде долара, а да је стандард грађана у Украјини пао.

"Хтео или не то је кривица онога ко руководи том земљом. Народ је за то казнио Порошенка", сматра Милинчићева.

Москва опрезна у коментарима 

На питање какву ће политику Зеленски формирати према Русији, а какву према Западу, уредница Спутњика тврди да "он нема формирану политику ни према једној земљи, а како ће је формирати видећемо".

"Врло значајан посао је пред њим, да успостави нормалне односе прво са деловима територија које сматра својим, са народом који сматра својим, са суседном државом од које хтео или не хтео много зависи, са Западом са којим су они успоставили неке односе који су мени прилично чудни, али врло важни за њих", објаснила је Милинчићева.

Каже да је Москва врло опрезна у коментарима, јер су свесни да оно што се ради у предизборној кампањи не мора да се ради када се дође на власт.

Указала је да Москва широм отвара врата и да жели да успостави нормалну комуникацију.

"Зеленски је током предизборне кампање некад слао помирљиве поруке, некад мало претеће. То је било битно да би освојио ове или оне гласаче. Тек сад предстоји формирање неке политике за коју се надам да би требала да буде макар мало боља пре свега због украјинског народа, па онда и због односа између руског и украјинског народа", додала је Милинчићева.

"Украјина има са Западом неке односе који су у неким деловима јасно формулисани, са Русијом је све такорећи порушено, јер не постоји уговор који они нису порушили, зато је Москва опрезна", тврди Милинчићева.

Наглашава да треба дати шансу новом украјинском председнику и да му треба дати неко време да поверење грађана оправда.

"Избор украјинског народа заслужује да буде поштован и да му се да шанса", закључила је Милинчићева.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 11:49) - anonymous [нерегистровани]

I ja mislim...

... da ne treba imati nikakve iluzije. Taj ce kao Zaev brzopotezno u NATO, a za EU ce, mozda, morati da priceka.

(уторак, 23. апр 2019, 11:02) - anonymous [нерегистровани]

Iluzije

Ko je pratio kampanju Zelenskog odavno je upoznat sa njegovim planovima. Hoce Ukrajinu u Nato i Eu. I naravno smatra sa je Krim ukrajinski... ne treba imati iluzija

(уторак, 23. апр 2019, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

Jedina sansa i obaveza Zelenskog je da pod hitno raspise nove Parlamentarne izbore

To je na kraju i obaveza novog izabranog predsednika

(уторак, 23. апр 2019, 10:17) - milan lala [нерегистровани]

Ukraina

Predhodnik je napravio pogresan izbor "zapad " i svedoci smo tog promasenog izbora i politike. Ukraina je potpuno ekonomski , kulturoloski, religiski i familijarno vezana za Rusiju, nasilno odseci tu vezu zbog sarene laze o brzom clanstvu u EU i expres bogatom zivotu u zagrljaju EU i SAD , pokazala se katastrofalnom za Ukrainu i njen narod. Ako Zelenski nastavi kao predhodnik tesko Ukraini i njenom narodu.(уторак, 23. апр 2019, 09:31) - anonymous [нерегистровани]

A zasto?

Zasto su to (istok I zapad) dva uzajamno iskljuciva pogleda. Amerika to hoce, zasto bi drugi pristali na to? 

(уторак, 23. апр 2019, 09:09) - eks [нерегистровани]

izbor

Nažalost, nema Zelenski nikakav izbor, jer su Amerikenjci i NATO instalirali svoje pipke u celoj Ukrajini. Biće on samo manje, ili više, marioneta Amerikanaca.