Власти Шри Ланке упозорене на тероризам две недеље пре напада

Власти Шри Ланке примиле су упозорење две недеље пре терористичких напада у којима је погинуло 290 људи, каже министар здравља и портпарол валде Раџита Сенаратне, преноси "Гардијан".

"О нападима смо били обавештени 14 дана пре него што су се они догодили", навео је Сенаратне.

Према његовим речима имена неколико осумњичених била су предата властима.

"Шеф државне обавештајне службе послао је писмо у коме је навео имена многих чланова терористичке организације", истакао је министар здравља Шри Ланке.

Сенаратне је нагласио да премијер Ранил Викремесинге и његов кабинет нису били упознати са упозорењима о могућим нападима јер нису били позвани на састанке Већа националне безбедности, које води председник.

"Премијер није био обавештен о тим писмима и објавама. Ми не покушавамо да избегнемо одговорност, али то су чињенице. Изненадили смо се када смо видели ове извештаје", рекао је Сенаратне.

У упозорењу обавештајне службе наводи се да самоубилачке нападе на цркве планира радикална исламистичка група "Национална монотеистичка организација", наводи Гардијан.

Међутим, није јасно да ли су нове информације до којих се дошло утицале на то да се та радикална исламистичка група означи да је извела нападе.

"Национална монотеистичка организација" је новоформирана група у Шри Ланки. Залаже се за милитантну и нетолерантну исламистичку идеологију. Иако је позната по уништавању будистичких статуа, раније није довођена у везу са тероризмом.

Стручњаци оцењују да је мало вероватно да је та организација могла толико брзо да развије способност да изведе комплексне самоубилачке бомбашке нападе, а да није имала помоћ из иностранства.

Серанатне је навео да истражитељи верују да су сви нападачи из Шри Ланке, али да не искључују могућност да су нападачи имали помоћ из иностранства.

Председник Шри Ланке, Маитрипала Сирисена рекао је да ће затражити међународну помоћ за праћење међународних веза нападача.

"Обавештајни извештаји указују да стране терористичке организације стоје иза локалних терориста. Стога, председник треба тражити помоћ страних земаља ", наводи се у саопштењу председника.

Полиција је ухапсила 24 особе. Портпарол полиције Руван Гунасекара изјавио је да је полиција запленила комби и ухапсила возача за кога верује да је превезао осумњичене у Коломбо, али и извршила рацију у кући коју су користили нападачи.

Од поноћи у Шри Ланки се уводи ванредно стање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи