Володимир Зеленски – од ТВ серије до председника

Тумачио је улогу председника у телевизијској серији. Сада је добио своју највећу улогу до сада – Володимир Зеленски постао је председник Украјине.

Украјински гласачи пружили су подршку Володимиру Зеленском у другом кругу председничких избора. Четрдесетједногодишњи комичар, новајлија у политици, Володимир Зеленски освојио је 73,2 одсто гласова, док је досадашњи председник Петро Порошенко освојио 25,3 одсто.

Си-Ен-Ен оцењује да је подршка гласача Зеленском последица дубоког разочарења гласача у владајућу класу због корупције и лошег економског стања.

Пре кандидатуре за председника, Зеленски је био најпознатији по улози у комичној телевизијској серији "Слуга народа", где је тумачио лик школског наставника који је неочекивано постао председник Украјине након што се прославио као борац против корупције.

Чини се да је Зеленски користио исту платформу када се кандидовао за председника. Подршка њему углавном се тумачи као протест против екстаблишмента, а његова популарност је расла док је Порошенко губио подршку.

Петро Порошенко, који је стекао моћ након протеста 2013. године, имао је милитантну патриотску платформу, али чини се да је народ Украјине исцрпљен због петогодишњих сукоба на истоку земље и конфронтације са Русијом.

Украјинска војска бори се на истоку земље против проруских снага. Према процени УН, конфликт је до сада однео око 13.000 живота, а у тај број спада најмање 3.321 цивилна жртва.

Москва је анектирала Крим, а у новембру прошле године тензије су порасле када је Русија запленила три украјинска војна брода и заробила 24 морнара.

Зеленски наслеђује све те проблеме, али није познато како ће се изборити са њима. Медији оцењују да он у својој платформи није понудио конкретне кораке и да је често избегавао да изрази своје виђење о тим питањима у јавности.

Говорећи на телевизији раније ове недеље, Зеленски је рекао да је његова стратегија била да не говори у емисијама у којима учествују људи из старе владе који имају развијен пи-ар.

"Нисам се скривао", рекао је извињавајући се новинарима који су можда били увређени његовим односом према медијима.

Иако није понудио јасне политичке циљеве, пажњу је привукао његов глас у борби против корупције и олигархије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи