Полицијски час у Коломбу, потрага за нападачима

Власти Шри Ланке увеле су полицијски час у главном граду Коломбу, саопштила је владина служба информисања. Сумњају да иза недељних напада, у којима је погинуло 290 људи, стоји локална џихадистичка група која је имала помоћ из иностранства, преноси "Ројтерс".

Снаге безбедности спроводе претресе широм острва у потрази за одговорнима за експлозије бомби у црквама и хотелима.

Владин портпарол Раџитха Сенаратне каже да иза напада стоји локална џихадистичка група. Он, међутим, тврди да напад није могао да буде изведен без помоћи из иностранства.

"Ми не верујемо да су те нападе извршиле групе људи који су били ограничени на ову земљу. Постојала је међународна мрежа без које ови напади нису могли да успеју" рекао је Сенаратне а пренсои Ројтерс.

Форензички тим владе Шри Ланке саопштио је да је седам бомбаша самоубица извело шест симултаних напада на три цркве и три луксузна хотела у и око Коломба на Ускрс.

Владин аналитичар Аријанада Велианга рекао је да је анализом делова тела нападача установљено да су нападе у Шри Ланки извршили бомбаши самоубице, пренела је агенција АП.

Двоје људи било је укључено у напад на хотел Шангри-Ла, по један нападач на Синамон Гранд, Кингсбери и Сент Ентони Шрајн у Коломбу, цркву Сент Себастијан у граду Негомбо и цркву Зион у граду Батикалоа.

Два бомбашка напада неколико сати касније у гостионици и близу надвожњака на ободу Коломба још увек су под истрагом.

Осумњичени нападачи су детонирали експлозив у кући недалеко од експлозије код надвожњака и том приликом су тројица полицајаца изгубила живот.

Међу погинулима има држављана САД, Британије, Индије, Кине и других земаља.

Према последњим подацима, у серији експлозија у недељу у Шри Ланки живот је изгубило 290, а око 500 људи је рањено.

Упозорење Стејт департмента

Амерички Стејт департмент саопштио је у ревидираном савету за своје грађане да "терористичке групе" и даље планирају могуће нападе на Шри Ланки.

"Терористи могу напасти са мало или нимало упозорења", наводи се у ревидираном упозорењу, које је објављено у недељу, пренео је Ројтерс.

У саопштењу се наводи да потенцијални циљеви укључују туристичке локације, транспортна чворишта, трговачке центре, хотеле, богомоље, аеродроме и друге јавне површине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво