Сузавац на протесту "жутих прслука", ухапшено 189 oсоба

Француска полиција је на протестима "жутих прслука" у Паризу ухапсила 189 особа и испалила сузавац како би се обрачунала са демонстрантима који су подметали мале пожаре, преноси "Франс 24".

Полиција је навела да је извршила и проверу више од 18.000 људи који су покушали да дођу у Париз на протесте, пише Паризијен.

Жаљење због разарајућег пожара у катедрали Нотр Дам - уступило је место бесу. "Жути пруслуци" додатно су огорчени јер је за само неколико сати, прикупљено више од милијарду евра за обнову катедрале, а њихови захтеви у борби с француском владом - остају без одговора.

"Ово је шокантно, како елита поклања огроман новац за Нотр Дам, а погледајте каква је ситуација у земљи...", поручио је један демонстрант.

Демонстрације су забрањене у близини Нотр Дама и на Шанзелизеу - али је нереда било у другим деловима Париза. Паљене су барикаде, гуме, аутомобили, мотори и дрвеће.

Полиција је испалила сузавац на неколико хиљада људи код француског Министарства финансија и на Тргу Републике.

За већину насилних испада криви се покрет анархиста, такозвани "Црни блок", који је чест пратилац на демонстрацијама широм Европе.

"Овде има и људи који немају иста уверења као ми. Ми имамо мирнодопске захтеве и требало би да се крећемо свуда... али ово постаје исувише насилно", наводи јдан демонстрант.

Према најновијим анкетама, већина Француза подржава покрет "Жутих прслука", иако су симпатије мање него прошле године. "Жути прслуци" месецима траже ниже порезе за раднике и пензионере и више порезе за богате Французе.

број коментара 0 Пошаљи коментар