Украјина пред политичким земљотресом

Чежња многих Украјинаца за новим политичким лицима повећава шансе комичара Володимира Зеленског у другом кругу председничких избора. Анкете показују да актуелном председнику Петру Порошенку само чудо може помоћи да сустигне Зеленског, наводи "Дојче веле".

У Украјини је расположење пред други круг председничких избора, који се одржава у недељу, напето као током демонстрација опозиције у зиму 2014. године. Унутар породица, на послу, а пре свега на социјалним мрежама се расправља, вређа, пријатељства пуцају.

Разлог за такво узбуђење је све изгледнија победа телевизијског комичара Володимира Зеленског. Судећи по недавним анкетама, Зеленски ће имати 60 одсто гласова, а Порошенко упола мање. Са приближно великом разликом Зеленски је освојио победу и на првом гласању 31. марта – када је за њега гласало око 30 посто бирача.

Резултати првог круга показују да су присталице Зеленског распрострањене широм земље. То је редак случај за украјинске прилике, ипак, за сада се не може говорити о миру у друштву. Напротив, мржња је у ваздуху. Многи из различитих разлога мрзе Порошенка и прижељкују његов пораз, иако неки ни Зеленског не сматрају пуно бољим. Остали, који спадају у очајну мањину, насилно насрћу на бираче Зеленског.

Зашто је Зеленски тако омиљен

Володимир Зеленски, који је пред Нову годину изненађујуће најавио своју кандидатуру, за неколико месеци је за широки слој бирачког тела постао носилац наде. Његова упоришта су у источној и јужној Украјини, где многи грађани говоре руски језик и који се, између осталог, осећају угроженим наглим ширењем украјинског језика и културе током последњих година.

Зеленски потиче оданде, говори руски и тамо га доживљавају као свог човека. Али овај комичар би могао да се пробије чак и у централним и неким западним деловима земље.

Његове највећа предности су то што је познат и омиљен комичар, што није близак политици. Након деценија политичких турбуленција и скандала с корупцијом, чежња многих Украјинаца за новим лицима толико је постала велика да су се упустили у експеримент с политичким новајлијом на челу државе.

Зеленски је очито профитирао од једне од својих улога. У телевизијској серији "Слуга народа" он тумачи учитеља који постаје председник. Његов популистички говор мржње о "корумпираним и похлепним" украјинским политичарима, у серији конципираној попут бајке, једноставно је погодио нерв Украјинаца.

Порошенко се бори прибијен леђима уза зид

Те три седмице између две рунде гласања на многе поматраче су оставиле чудан утисак. Зеленски се осећао све сигурнијим у победу и једва да је водио изборну кампању. Овај 41-годишњак се својим присталицама обраћао углавном путем ироничних видео-порука на друштвеним мрежама и скоро да није давао интервјуе. Данима је збијао шале на рачун теста кандидата на дрогу и алкохол (спроведеног на захтев Зеленског).

Порошенко (53) је деловао као да је опседнут, испуњавао је скоро све захтеве Зеленског и у неким аспектима је чак покушавао да га копира – слао је стикере са својим фотографијама и слоганима на популарном месинџеру Телеграм. Али његови стикери делују превазиђено. Осим тога, Порошенко на Телеграму има око 53.000, а Зеленски више од 145.000 пратилаца.

Анкете показују да Порошенку само чудо може помоћи да сустигне Зеленског. Пропала је и његова првобитна стратегија да свог противника представи као марионету руског председника Владимира Путина. После пет година на власти, Порошенко сада мора схватити да су за све сиромашније грађане његова спољнополитичка достигнућа, попут безвизног режима са ЕУ, мање важна од повећања цене гаса.

Порошенку су наштетиле и многе оптужбе за корупцију против људи из његовог окружења. И због тога је политички све усамљенији. Већина водећих политичара очигледно очекује победу Зеленског – и чека.

Турбулентна времена на хоризонту

Ако Зеленски стварно победи, Украјину би могла захватити турбулентна времена, процењују поматрачи у Кијеву. Спектар тих предвиђања се креће од превремених парламентарних избора до уставне реформе и прерасподеле власти, па све до нових насилних уличних демонстрација.

Ово последње би се могло очекивати уколико се Зеленски окрене од досадашње прозападне политике и покрене приближавање Русији. Он сам се, пак, изјаснио за пут Украјине према Европској унији, а у смеру Москве је сигнализовао спремност на компромис.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво