Дипломатска бура због нових америчких санкција Куби

Куба остаје непоколебљива након што су јој САД су увеле нове политичке и економске санкције због подршке социјалистичкој влади Венецуеле. Влада у Хавани то сматра кршењем међународног права и тврди да Америка подрива њене напоре да привуче стране инвестиције. ЕУ и Канада најавиле су да ће се удружити у заштити својих компанија које послују на Куби, после најаве Вашингтона да ће од 2. маја поново бити могуће подизање тужби против фирми које сарађују са режимом у Хавани.

Нове казнене мере Куби представљају атак на приватни пословни сектор, авиоиндустрију, туризам. На америчкој црној листи санкционисаних кубанских појединаца и компанија, први пут се нашао авиопревозник "Аерогавиота" у власништву кубанске војске, као и други субјекти који имају везе са обавештајним и војним службама.

Сједињене Државе ће такође ограничити свако путовање на Кубу које нема везе са породичним посетама, како би спречиле прилив новца од "прикривеног туризма" безбедносном сектору Хаване. Потражују и некадашњу имовину.

"То је нечувено, то је злочин, посебно најављене тужбе због одузете америчке имовине на Куби, за које нема никаквих основа. Само би луд човек могао да смисли тако нешто. То ће довести до низа међународних проблема, посебно што надокнаду за изгубљену имовину Американци нису хтели да прихвате пре 60 година када им је нуђено. А сада је хоће назад. Куба ће моћи да преговара само у неким случајевима", каже становник Хаване Августин Фернандез.

Бивши кубански дипломата Карлос Алзугарај упозорава да су будуће инвестиције су под знаком питања.

"Сједињене Државе мисле да ће поражени у Заливу свиња 1961. добити нешто, али вероватно неће добити ништа. Та имовина је овде, а не на месецу или у Америци", истиче Алзугарај.

Још једна казнена мера подразумева да 2. маја буде укинута забрана подизања тужби против страних компанија које послују на Куби.

Таква одлука Доналда Трампа разљутила је Европску унију и Канаду, чије компаније на Куби имају значајне интересе, јер би могла да покрене на хиљаде скупих правних поступака.

Шефица дипломатије европског блока Федерика Могерини и канадска министарка спољних послова, Христија Фриланд, поручују да се, према канадским законима и према праву Уније, на сваку тужбу Америке може одговорити противтужбом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво