Дипломатска бура због нових америчких санкција Куби

Куба остаје непоколебљива након што су јој САД су увеле нове политичке и економске санкције због подршке социјалистичкој влади Венецуеле. Влада у Хавани то сматра кршењем међународног права и тврди да Америка подрива њене напоре да привуче стране инвестиције. ЕУ и Канада најавиле су да ће се удружити у заштити својих компанија које послују на Куби, после најаве Вашингтона да ће од 2. маја поново бити могуће подизање тужби против фирми које сарађују са режимом у Хавани.

Нове казнене мере Куби представљају атак на приватни пословни сектор, авиоиндустрију, туризам. На америчкој црној листи санкционисаних кубанских појединаца и компанија, први пут се нашао авиопревозник "Аерогавиота" у власништву кубанске војске, као и други субјекти који имају везе са обавештајним и војним службама.

Сједињене Државе ће такође ограничити свако путовање на Кубу које нема везе са породичним посетама, како би спречиле прилив новца од "прикривеног туризма" безбедносном сектору Хаване. Потражују и некадашњу имовину.

"То је нечувено, то је злочин, посебно најављене тужбе због одузете америчке имовине на Куби, за које нема никаквих основа. Само би луд човек могао да смисли тако нешто. То ће довести до низа међународних проблема, посебно што надокнаду за изгубљену имовину Американци нису хтели да прихвате пре 60 година када им је нуђено. А сада је хоће назад. Куба ће моћи да преговара само у неким случајевима", каже становник Хаване Августин Фернандез.

Бивши кубански дипломата Карлос Алзугарај упозорава да су будуће инвестиције су под знаком питања.

"Сједињене Државе мисле да ће поражени у Заливу свиња 1961. добити нешто, али вероватно неће добити ништа. Та имовина је овде, а не на месецу или у Америци", истиче Алзугарај.

Још једна казнена мера подразумева да 2. маја буде укинута забрана подизања тужби против страних компанија које послују на Куби.

Таква одлука Доналда Трампа разљутила је Европску унију и Канаду, чије компаније на Куби имају значајне интересе, јер би могла да покрене на хиљаде скупих правних поступака.

Шефица дипломатије европског блока Федерика Могерини и канадска министарка спољних послова, Христија Фриланд, поручују да се, према канадским законима и према праву Уније, на сваку тужбу Америке може одговорити противтужбом.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. апр 2019, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

Ja samo dolazim do zdravog

Zakljucka ........da se "velike"SAD boje male Kube.............

(четвртак, 18. апр 2019, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

Тужба

Америка да тужи рецимо француску фирму јер послује са Кубом? Ау, где су ови спали.

(четвртак, 18. апр 2019, 09:36) - anonymous [нерегистровани]

SAD

pod hitno treba uvest sankcije americi.mnogo zla prave sirom sveta.