Највеће демократско одмеравање снага

У Индији се до 19. маја одржавају општи избори, у седам фаза. Деветсто милиона регистрованих бирача може да се изјасни о пет година владавине премијера Наренде Модија и његове Баратија Џаната партије (БДП). Аналитичари тврде да су шансе да Моди остане на власти велике, јер је већина становништва задовољна реформама које је покренуо. Његов главни ривал Рахул Ганди, потомак породице Нехру–Ганди и председник Индијског националног конгреса (ИНЦ), има подршку међу сиромашним слојевима друштва, фармерима и сељацима.

Анкете показују да Модијева Баратија има предност у односу на Индијски национални конгрес, али да остаје неизвесно да ли ће у 17. сазиву доњег дома парламента Лок Саби освојити већину од 545 посланичких места.

"Битка се води око тога да ли ће Баратија добити 272 посланика, јер онда Модијева влада неће зависити од коалиционих партнера, који су традиционално незгодни, каже спољнополитички коментатор Борислав Коркоделовић. 

У земљи која има 1,3 милијарде становника, више од 60 одсто чине млађи од 35 година. Странка премијера Модија због тога најављује нова радна места и проширење домаће производње, чему је допринела и његова инцијатива "Мade in India".

Упркос томе што су глобални играчи попут "Самсунга" и кинеског "Сјаомија" развили производњу у Индији, незапосленост није смањена током прошле године, што ће се сигурно одразити на одређен број бирача.

Према речима познаваоца индијских прилика Дениша Ламуела, Баратија је снажно окренута националним осећањима.

Како за РТС каже овај аналитичар из Дубаија, Моди користи религијски моменат и кастинске разлике како би добио додатне гласове.

У прилог му иде и најновији инцидент с Пакистаном, када је бомбаш-самоубица 14. фебруара ове године усмртио више од 40 припадника индијских оружаних снага у савезној држави Џаму и Кашмир, на шта је Индија одговорила ваздушним нападом.

Ламуел сматра да ће напетости између два архинепријатеља бити краткорочне, јер Моди жели да покаже нулту толеранцију своје странке према терористичким активностима.

Те тензије би требало да се смире како би премијер консолидовао своју позицију у другом мандату.

"Модијева победа би највероватније довела до фискалне консолидације, јер ће његова политика и даље бити фокусирана на развој инфраструктуре, већу подршку образовању, подршку пољопривредним газдинствима и здравственој заштити", сматра Ламуел.

Премијер Моди је 2014. године успео да десничарском и националном политиком однесе убедљиву победу и после 30 година врати БДП на власт.

С коалиционим партнерима, које није морао да има, започео је програм дубоких социјалних и економских реформи.

"На економском плану је остварен напредак раста бруто друштвеног производа, па је данас Индија међу привредама с највећом стопом раста од око седам одсто", наводи Коркоделовић и додаје да су међу непопуларним програмима чији резултати тек треба да се осете, замена крупних новчаница и успостављање јединственог пореза на нивоу целе земље, што није постојало од 1947. године.

Око 85 крупних новчаница је демонетаризовано, што је изазвало велике потресе на тржишту, нарочито у сивој економији.

Упркос томе што су десетине милиона људи извучене из екстремног сиромаштва, и даље има много незапослених који тешко живе, а стопа убистава индијских сељака није опала. То је карта на коју игра његов противник Рахул Ганди, који је својим присталицама обећао задовољавајућу минималну надницу.

Индија се окреће Западу, а критикује кинески Пут свиле

Западне либералне демократије гледају с пуно наде у Индију. Реч је о нуклеарној и регионалној сили која има једну од највећих армија на свету и троши огромна средства за увоз оружја.

Индија се под Модијем удаљава од Покрета несврстаних, чији је била и оснивач и стожер.

"Данас се везује за регионалне групације као што је БРИКС, али и сарадњу унутар троугла Бразил, Индија, Јужна Африка. Све више сарађује с Јапаном, Аустралијом и Америком. Уколико Моди победи, Индија ће наставити такву спољну политику", каже наш коментатор.

С друге стране, Индија има значајне замерке на кинески пројекат Пут свиле, јер је велики партнер Кине у тој глобалној инцијативи Пакистан.

"Неки од највећих транспортних пројеката се граде у сарадњи с Пакистаном, па се Индија пита да ли ће остати изолована. Моди је као десничар и националиста мање окренут ка свету коме је била наклоњена Конгресна странка док је владала. Он има изразито капиталистичке погледе", сматра Коркоделовић.

Актуелни премијер потиче из државе Гуџарат, чији бизнисмени представљају велике ривале врху јеврејске, ирске и шкотске пословне заједнице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво